Apám cigarettái

Apám cigarettái

Share this content.

Szöveg: Győri András Timótheus
A szomszéd falvak lelkészei vasárnap délutánonként összejártak és sörözgetve kugliztak. Kezdetben Édesapámat is invitálták, amire ő nem tudott elmenni, hiszen minden vasárnap délután vecsernyét, felnőtt és ifjúsági bibliaórákat tartott. El is terjedt róla az említett körben, hogy rátarti, begyöpösödött és puritán.

Ennek ellenére íróasztalfiókjában ott volt egy doboz cigaretta, arra az esetre, ha dohányos vendége jönne. Ilyen volt például Szebeni, a könyvkötő mester, ki gyülekezetünk tagjainak elrongyolódott énekeskönyveit, bibliáit reparálgatta. Tegyük hozzá, mai szemmel nézve, bizony ízléstelen és szakszerűtlen kaucsuk táblákkal.

A javítandó könyvek átvétele, és felújítás utáni leszállítása is a lelkészi irodában zajlott. Míg apám a kész művek aranyozását ellenőrizte, addig a mester két potya cigi közben a magáéból is rágyújtott.

Így azután nem csak az irodát, de egész lakásunkat belengte a számomra finom illatú kékesszürke füst, melynek később megáporodott szaga az órás szellőztetés ellenére is napokig észlelhető volt. Mondogatta is apám fejcsóválva, hogy: „Ez a Szebeni úgy füstöl, mint egy gyárkémény!”

Egyszer egy dohányos lelkész szolgált nálunk. A finom vasárnapi ebéd után Édesapám nem csak hogy megkínálta a vendéget, hanem nagy megdöbbenésemre maga is rágyújtott.

Bár sután állt a kezében a cigaretta, és minden mozdulata elárulta, hogy még nagyon kezdő. Nekem azonban mégis rendkívül imponált, ahogyan rövid szippantások után eregette ki a füstöt. A másnapi ebéd közben eszébe ötlött, hogy tegnap milyen jólesett az a kis bagózás.

Ekkor felpattant az asztaltól, átrohant irodájába, és kirántotta az íróasztalfiókot. Az alig megkezdett dobozt cigarettástul széttépte és a szemetesbe hajította.

„Rajtam ne uralkodjon a dohány!” mondta. Ettől fogva nem volt repi cigi sem a házban.

Címkék: cigi - cigaretta - rabság -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!