Láthatóan evangélikus – Október 31-től indul az evangélikus arcképcsarnok

Láthatóan evangélikus – Október 31-től indul az evangélikus arcképcsarnok

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám
Budapest – „A reformáció 500. évfordulójához közeledve szeretnénk bemutatni, hogy az evangélikusság nemcsak múlt, hanem jelen és reménység szerint jövő is” – fogalmaznak a kezdeményezés szervezői.

A Magyarországi Evangélikus Egyház stratégiájára is utalva Galambos Ádám és Magyari Márton olyan oldalt indítanak, ahol gyülekezeti tagok vallomásain keresztül fogalmazzák meg, hogy miért fontos az evangélikusság. „Valljuk, hogy ma is sokan vannak, akik kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül felvállalják evangélikus identitásukat. Őket szeretnénk fényképen és rövid vallomáson keresztül bemutatni” – mondják a szervezők, akik felismerték – és az induló oldalon megjelenítik –, hogy a legkisebb gyülekezettől a legnagyobbig, a különböző korosztálytól a legkülönbözőbb foglalkozásig létezik ma is egy összetartó erő, ami képes közösséget formálni.

Az alapötlet a Humans of New York, a Homeless of Budapest és a Budapest katalógus kezdeményezéseire vezethető vissza. Az említett projektek portréfotókon és tömör történeteken keresztül mutatnak be egyes embereket, a lakók városhoz való viszonyát. A projektek sikeressége a sokszínűségben, a rövid képi és szöveges üzenetben rejlik. Ezt emelik most át a Láthatóan evangélikus ötletgazdái és valósítják meg az evangélikus egyház vonatkozásában. Így Magyarországon indul el először a nemzetközileg ismert sorozat vallási oldala. Magyari Márton és Galambos Ádám az egyes gyülekezetek felkeresésén, bemutatásukon keresztül kívánják felhívni a figyelmet az evangélikus értékekre, a jelen gyülekezeteire, a látható, felvállalt evangélikusság megélésére. „Ez elképzeléseink szerint az identitás megerősítését is jelentheti” – mondják az önkéntes szolgálatról.

Törekvésük továbbá, hogy rögzítsék a reformáció 500. évében élő evangélikusság jelenét, identitását, gyülekezeti életét, mindennapjait is. A Láthatóan evangélikus kezdeményezés a facebookon, twitteren, instragramon, blogon is követhető, valamint az evangelikus.hu oldalon külön felületet kap.

„A közösségi oldalakat azért tartjuk fontosnak, mert a rövid posztok és az erős, jó minőségű fényképek lehetőséget kínálhatnak arra, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, valamint olyan testvéreink figyelmét is felhívjuk a felvállalható hitre, akik keresők, vagy távol vannak az egyháztól – mondják a szerkesztők. A kezdeményezés 2016. október 31-én indul, hetente három portré lesz majd látható és olvasható. „Fontosnak tartottuk, hogy az emlékévet megelőzve indítsuk el kezdeményezésünket, hogy ezzel is segítsük az evangélikusságot az ünnepben. A magunk oldaláról a legjobb formának az egyes ember bemutatását, a bizonyos értelemben vett »hitvallások« gyűjtését találtuk. Az előkészületi munka során örömmel ismertük fel, hogy sokan vannak, akik beszélnek hitükről, vállalják, sőt mintegy egzisztenciális kérdésként élik meg, hogy evangélikusok” – fogalmazzák. A szervezők azt tervezik, hogy két év alatt valamennyi evangélikus anya- és leánygyülekezetet felkeresnek. „Számunkra a legkisebb gyülekezet ugyanannyira fontos, mint a legnagyobb. Ahol eddig voltunk, mindenhol megélhettük, hogy egy közösség tagjai vagyunk” – mondják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!