Összehasonlították a reformációhoz kapcsolódó játékokat – A Luther-társast kedvelték a legtöbben

Összehasonlították a reformációhoz kapcsolódó játékokat – A Luther-társast kedvelték a legtöbben

Share this content.

Forrás: ekmd.de, alapján szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Berlin – A Közép-német Protestáns Egyház (EKMD) honlapján jelent meg nemrégiben egy cikk, amelyben arról írtak, hogy megnézték a német játékpiacot, és találtak Luther Mártonhoz, vagy a reformációhoz kapcsolódó tematikai játékokat, amelyeket tesztelték. Az eredmény igen kedvező magyar vonatkozásokat tartalmaz!

Az EKM-SocialMedia 38 játékost vont be a tesztelésbe – kisgyerektől egészen a szenior korosztályig –, akik között sokat tapasztalt játékosok voltak, Luther-rajongók és kritikus beállítottságú személyek. A játékosok statisztikai adatait, valamint a játék közbeni megjegyzéseiket, benyomásaikat a játék érthetőségéről, az örömről, a tanulhatóságról és az ismétlésre való hajlandóságról egy egytől ötig terjedő skálán (5 a legjobb) tüntették fel. 

A végeredmény a következő volt: a játékok a közepesnél jobb, 3,64-es átlagot értek el, tehát egyetlen játék sem bukott meg a vizsgán. A grafikai megjelenés 4,06-os eredményt kapott, a szabályok is átlagban jól értelmezhetőek voltak (4,12). A játék menetét is meglehetősen gördülékenynek ítélték a tesztelők (4,09). Sok játéknál az volt a gond, hogy a szabályt elég nehezen lehetett megérteni, sokáig kellett értelmezni a játék menetét. De a legtöbb játék a kezdők számára fontos információkkal szolgált a reformációról, sőt még a Luther-tudósok is tovább tudták Márton testvérről származó ismereteiket mélyíteni.

A tesztelők a Luther – a kártyajáték című magyar játékot 4,44-es érdemjeggyel jutalmazták, így ez lett a legjobb játék. Szerintük ez volt a legtöbb tényt közlő játék, s egyáltalán nem találták eközben unalmasnak. Egy apró hibát említettek, hogy kisebb fényben sajnos a színeket nehezen lehet a kártyákon megkülönböztetni.

A második legkedveltebb a Luther – A játék című társas lett, ez 4,11-es érdemjegyet kapott. A játék során Lucas Cranach a reformátorokról készített képeit lehet összegyűjteni, és be lehet barangolni a reformáció városait is. A nagyobb sarkpontokról van ebben a játékban szó, és nem igényel különösebb teológiai ismereteket.

A Luther-kaland című játékot értékelték a legkevesebbre (3,03). 

A további eredmények a következők voltak: Reformációi kérdések (3,22), Sola Fide – a reformáció (3,78), Martin Luther – A Quiz (3,61), Mea Culpa (3,59), Luther Márton kalandjai (3,37).

Végkövetkeztetésként azt vonták le: szép dolog, hogy ilyen sok kiadó foglalkozott a reformáció témájával a jubileumi évben, de sajnos a legtöbb játéknak vannak teológiai és a játékmetódus szempontjából komoly hibái. Luther Márton és a reformáció történetéhez mindenesetre közelebb kerülhetünk egy könnyedebb műfajú játék során is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!