A jaminai templom újraszentelésén iktatták be az új egyházmegyei elnökséget

A jaminai templom újraszentelésén iktatták be az új egyházmegyei elnökséget

Share this content.

Szöveg: Zsíros András, fotó: behir.hu
Békéscsaba – „Többszörösen kettős” ünnepre gyűltek össze Gáncs Péter püspök szerint a gyülekezet tagjai vasárnap délután Békéscsabán, a jaminai templomban. Anyák napján felújított épületekben új vezetőket indíthattak útra. A templom újraszentelésével együtt ugyanis beiktatták a Kelet-Békési Egyházmegye elnökségét is.

A hamarosan nyugdíjba vonuló püspök ebben a minőségében utoljára járt Békéscsabán, ahonnan 2003-ban elindult erre a szolgálatra. A visszatekintés azonban egyben előretekintés is volt, hiszen megújult falak között adhatott hálát a gyülekezettel és a két békési egyházmegye lelkészeivel együtt.

„Vannak, voltak és lesznek olyan otthonok, ahová jó betérni, mert ott az Atya vár ránk” – fogalmazott igehirdetésében Gáncs Péter. Hozzátette, az egyház újjászületésének ünnepe, pünkösd közeledtével mindezt újra megtapasztalhatjuk. Az új elnökség felé fordulva arról beszélt, nehéz helyzetben, elerőtlenedő gyülekezetek között vállal szolgálatot az esperes és az egyházmegyei felügyelő, ezért fontosnak nevezte, hogy a két vezető között lelki kapcsolat is legyen. Biztatásként arra emlékeztetett: Jézus mellénk szegődik az úton.

Az istentiszteletet követő ünnepi közgyűlésen Ábelovszky László, a gyülekezet felügyelője a templom és a gyülekezeti ház renoválását képek vetítésével ismertette, amelyeken a kivitelezési munkafolyamatok mellett a felújítás előtti állapot is látható volt. Fél év alatt új tető- és padlószerkezet, valamint falszigetelés készült, a homlokzaton kívül a teljes elektromos hálózat és a nyílászárók cseréje is megtörtént, és akadálymentesen megközelíthetővé tették az épületeket. A templomtetőre emellett kereszt alakot formáló napelemes rendszert is telepítettek. A felújítás mértékét jól érzékelteti, hogy csak a templom padlójának cseréjekor mintegy 150 köbméter törmelék keletkezett. A beruházás abból a több mint 800 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg, amely ezenkívül a Nagytemplom felújítását, illetve az egykor magtárként használt épület ifjúsági centrummá alakítását is finanszírozza a belvárosban.

A gyülekezeti közgyűlést egyházmegyei közgyűlés váltotta fel, amelyet az újraválasztott egyházmegyei felügyelő nyitott meg. Liska András két éve látja el ezt a szolgálatot. Az ezalatt megtapasztalt szomorú statisztikai adatok őszinte vizsgálatát és felelősségteljes jobbítását nevezte esperestársával közös feladatának.

Az egyházmegye új esperese székfoglaló beszédében Krisztusra mint igazodási pontra helyezte a hangsúlyt. „Én vagyok az út, az igazság és az élet” – idézte Nagy Zoltán a jézusi szavakat, kiemelve, hogy az egyházmegye tagjai együtt haladnak az úton. Rímelve a szószékről hangzott igehirdetésre úgy fogalmazott: a Mesterrel együtt járva elérhető közelségbe kerülünk egymáshoz. A magunk részigazságai helyett pedig a nagybetűs Igazsághoz való ragaszkodásra buzdított. Végül az egyházi életről szólva azt mondta, a közelgő döntésekhez szükség van tervekre, munkatársakra, de arra a rugalmasságra is, mely megláttatja velünk: a tervünk nem törvény. Az egyetlen, amihez ragaszkodnunk kell, az Krisztus, akiben összetartozunk – zárta szavait.

Az új egyházmegyei elnökséget köszöntötték Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő, Lázár Zsolt, a szomszédos Nyugat-Békési Egyházmegye esperese, valamint Kutyej Pál, a békéscsabai gyülekezet igazgató lelkésze, aki búcsúajándékként Várkonyi János egyik festményét nyújtotta át Gáncs Péter püspöknek.

Az istentisztelet énekkari szolgálatát a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar látta el Kutyejné Ablonczy Katalin vezényletével.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!