egybecsengés

Egybecsengés: Vallásra és hazára is szükségünk van

Egyikükhöz a sport, másikukhoz a zene áll nagyon közel, de mindketten a 19. században élnének szívesen. Az EPSZTI Egybecsengés című, az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát bemutatni kívánó sorozatában ezúttal Péterfi Gábor és Kertész Botond történészeket kérdezték egyebek mellett arról, hogy mire kötelez bennünket a nemzeti hovatartozásunk és mire a keresztségünk, az egyházhoz való kötődésünk.

Egybecsengés: Kicsinyektől a legnagyobbig – 17. rész

Mezőberény – Malomsok – Az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) honlapjának sorozatát a távolságot találkozásra cserélés jegyében indították és az evangélikus nevelés sokszínűségét, értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A legutóbbi, rendhagyó alkalomhoz hasonlóan ezúttal is egyazon intézmény két munkatársát szólították meg. Ami viszont változatlan: most is azokat a pontokat keressük interjúalanyaink között, amelyek hasonlóságról, egybecsengésről árulkodnak. – Egy ügyért élnek: hogy lelkipásztorként Krisztushoz vezessék az embereket. Küldetésük, hogy a gyülekezeti szolgálat mellett a gyermekek és a fiatalok között – óvodákban, iskolákban is – megszólaltassák az evangéliumot. Lázárné Skorka Katalinnal és Weltler Gáborral beszélgettünk.

Egybecsengés: „Jó tanár is holtig tanul” – 15. rész

Budapest – Albertirsa – Az EPSZTI honlapjának sorozatát a távolságot találkozásra cserélés jegyében indították és az evangélikus nevelés sokszínűségét, értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A legutóbbi, rendhagyó alkalomhoz hasonlóan ezúttal is egyazon intézmény két munkatársát szólították meg. Ami viszont változatlan: most is azokat a pontokat keressük interjúalanyaink között, amelyek hasonlóságról, egybecsengésről árulkodnak. – Magasan szárnyalni vagy a lassú hullámokkal kitartóan úszni a másik part felé? A tanítás-tanulás során mindkettőre lehet törekedni és mindkettőt meg lehet élni, pedagógusként, diákként egyaránt. Reményi Judittal és Kökény Károllyal beszélgettek a minap.

Egybecsengés: Következetesség és szeretet nem zárják ki egymást – 14. rész

Alberti – Miskolc – Az EPSZTI honlapjának sorozatát a távolságot találkozásra cserélés jegyében indították és az evangélikus nevelés sokszínűségét, értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A legutóbbi, rendhagyó alkalomhoz hasonlóan ezúttal is egyazon intézmény két munkatársát szólították meg. Ami viszont változatlan: most is azokat a pontokat keressük interjúalanyaink között, amelyek hasonlóságról, egybecsengésről árulkodnak. Vérbeli óvodapedagógusok, akik olyannyira eggyé váltak a hivatásukkal, hogy ha el is kanyarodott a diskurzus fonala, újra és újra visszatértek oda. Pásztor Tiborné, Évával és Szekeres Ágnessel beszélgettünk.

Egybecsengés: Tanulás és tanítás kéz a kézben jár – 13. rész

Nyíregyháza – Budapest – Az EPSZTI honlapjának sorozatát a távolságot találkozásra cserélés jegyében indították és az evangélikus nevelés sokszínűségét, értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A legutóbbi, rendhagyó alkalomhoz hasonlóan ezúttal is egyazon intézmény két munkatársát szólították meg. Ami viszont változatlan: most is azokat a pontokat keressük interjúalanyaink között, amelyek hasonlóságról, egybecsengésről árulkodnak. Ami ezúttal biztos egyezés: mindketten az EPSZTI digitális tananyagfejlesztésért felelős csoportjának aktív közreműködői. Egyikük humán, másikuk reál beállítottságú – legalábbis erről fecseg a felszín. De ha túllépünk a közhelyeken, megnyílik előttünk a mély, és meghallhatjuk, megláthatjuk, hogy ugyanazok a mozgatórugók vezérlik őket. Tamás Melindával és Koren Balázzsal készült a sorozat következő része.

Egybecsengés: Hatékony különbözőség – 11. rész

Pápa– Az EPSZTI honlapjának sorozatát a távolságot találkozásra cserélés jegyében indították és az evangélikus nevelés sokszínűségét, értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A legutóbbi, rendhagyó alkalomhoz hasonlóan ezúttal is egyazon intézmény két munkatársát szólították meg. Ami viszont változatlan: most is azokat a pontokat keressük interjúalanyaink között, amelyek hasonlóságról, egybecsengésről árulkodnak. A pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola vezetői remekül kiegészítik egymást: amit az inkább teoretikus beállítottságú igazgató elméletben kitalál, azt pragmatikus helyettese a valóságban is kivitelezi. Szücs Gáborral és Tóth Beátával beszélgettek.

Egybecsengés: Mélység és magasság – 6. rész

Bonyhád – Kiskőrös – Új sorozatot indított az EPSZTI honlapján. A távolságot találkozásra cserélés jegyében az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A cikkekben mindig két olyan embert szólítanak meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak az evangélikus oktatáshoz. Az egymást személyesen nem feltétlenül ismerő interjúalanyok egyazon kérdéssor alapján válaszolnak, és válaszaik alapján hasonlóságról, egybecsengésről árulkodó pontokat keresnek. A hatodik részben Illésné Pál Etelkával, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola titkárságvezetőjével és Suba Róberttel a kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakgimnázium portásával, paralimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportolóval beszélgettek.

Egybecsengés: Ész és szív – 4. rész

Kőszeg – Új sorozatot indított az EPSZTI honlapján. A távolságot találkozásra cserélés jegyében az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A cikkekben mindig két olyan embert szólítanak meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak az evangélikus oktatáshoz. Az egymást személyesen nem feltétlenül ismerő interjúalanyok egyazon kérdéssor alapján válaszolnak, és válaszaik alapján hasonlóságról, egybecsengésről árulkodó pontokat keresnek. A negyedik részben Illés Péter Gábor biológiatanárral, a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 55 éves igazgatóhelyettesével és Várallai Márkkal, az iskola 19 éves, logisztikát tanuló diákjával beszélgettek.

Egybecsengés: Kreativitás és hálaadás – 3. rész

Orosháza – Nyíregyháza – Új sorozatot indított az EPSZTI honlapján. A távolságot találkozásra cserélés jegyében az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát hetente egy páros portrén keresztül mutatják be. A cikkekben mindig két olyan embert szólítanak meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak az evangélikus oktatáshoz. Az egymást személyesen nem feltétlenül ismerő interjúalanyok egyazon kérdéssor alapján válaszolnak, és válaszaik alapján hasonlóságról, egybecsengésről árulkodó pontokat keresnek. A harmadik részben Bacsurné Nagy Ildikóval és Bozorády Ildikóval beszélgettek.

Egybecsengés: Tisztelet és hozzáállás – 2. rész

Marcaltő – Aszód – Új sorozatot indítottak az EPSZTI honlapján. A távolságot találkozásra cserélés jegyében az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát hetente egy páros portrén keresztül mutatják be. A cikkekben mindig két olyan embert szólítanak meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak az evangélikus oktatáshoz. Az egymást személyesen nem feltétlenül ismerő interjúalanyok egyazon kérdéssor alapján válaszolnak, és válaszaik alapján hasonlóságról, egybecsengésről árulkodó pontokat keresnek. A második részben Huszárné Németh Izabellával és Fáczán Zoltánnal beszélgettek.
Feliratkozás RSS - egybecsengés csatornájára