Új fázis: A keresztség áll az evangélikus-katolikus párbeszéd fókuszában

Új fázis: A keresztség áll az evangélikus-katolikus párbeszéd fókuszában

Share this content.

Kyoto – Evangélikusok és római-katolikusok ültek tárgyalóasztalhoz Japánban, hogy megnyissák a két egyház közötti párbeszéd egy újabb fázisát, amelyben a keresztség értelmezéséről lesz szó. A Lutheránus- és Római-Katolikus Egység Bizottsága már 1967 óta világszinten bilaterális dialógust folytat a két keresztény tradíció tagjainak részvételével. 2013. augsuztus 13 és 20. között a Japánban lévő Kyotóban találkoztak egymással a tagok, hogy a „Keresztség és a növekedő közösség” témájáról ötödik értekezésüket megnyissák. Forrás LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A Lutheránus Világszövetség (LVSZ, LWB) és a Pápai Keresztény Egység Tanácsa (PCPCU) szervezte meg a bizottság találkozóját, a vendéglátó azonban a Japán Evangélikus-Lutheránus Egyház (ELKJ) volt.

„Nagyon bátorító volt látni, hogy a bizottság miután nemrégiben lezárta a „Konfliktustól a közösség felé” című dokumentumot, most egy újabb folyamatot indít el a keresztség kérdésében” - mondta dr. Kaisamari Hintikka lelkésznő, az ökumenikus kapcsolatok ügyvezetője, és az LVSZ Teológia és Nyilvános Bizonyságtétel Részlegének vezetője.

Hintikka utalt arra, hogy a lutheránusok és római-katolikusok közötti párbeszéd a keresztséggel kapcsolatban arra koncentrál, hogy ez a téma a két keresztény tradíció között hogyan tud közösséget létre hozni, és szorosabb és továbbmutató kapcsolatot hogyan tudnának kieszközölni, amelyben már egy harmadik fél, a mennoniták is részt vehetnének (akik a felnőtt keresztséget vallják - a szerk.).

A bizottság munkája tematikus iratokon alapul, olyanokon, amelyeket a tagok korábbi találkozóikon foglamaztak meg.

A jelenleg folyó tanulmányi fázis már 2009-ben kezdődött el, ám a „Konfliktustól a közösség felé” című dokumentum megfogalmazása illetve előkészítése félbeszakította azt. Ebben az iratban a reformáció történetét elemezék, evangélikus és római-katolikus szempontból megvizsgálva az egykor történt eseményeket.

A bizottságnak két vezetője van, evangélikus részről dr. Eero Huovinen nyugalmazott professzor (Finnország/Helsinki), római-katolikus oldalról pedig William Kenney püspök (Nagy-Britannia/Birmingham). A bizottság tagja Augustine Suzuki professzor is, aki már 2011-ben szorgalmazta ezt a 2013-as találkozót, ám akkor a Japánban pusztító földrengés miatt el kellett halasztaniuk a tárgyalásokat.

A bizottság tagjai meglátogatták a Kansai-Szemináriumot is, ahol a japán evangélikusok vezetője, Tadahiro Tateyama valamint a japán római-katolikus egyház reprezentánsai is jelen voltak.

Kyotoban az ELKJ egyik gyülekezetének vasárnapi istentiszteletén is részt vettek a tagok, valamint a japán episkopális egyház ökumenikus vendégszeretetnének köszönhetően a reggeli áhítatokat a St. Agnes-katedrálisban tartották. Ezenkívül meglátogattak egy buddhista valamint egy sintoista templomot is.

A következő találkozót a Pápai Keresztény Egység Tanácsa rendezi majd, 2014. július 20. és 28. között.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!