„Hadd áldlak teljes szívből!” – Kezdődik a zsinat második napja

„Hadd áldlak teljes szívből!” – Kezdődik a zsinat második napja

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – A zsinat X/7. ülésszakának második zsinati napi eseményeiről is folyamatos tudósítás olvasható honlapunkon. Kövessék velünk nyomon az eseményeket!

8.25

Ébredeznek a zsinati tagok, kezdődik a második zsinati nap.

8.31

„Hadd áldlak teljes szívből ez újult reggelen” - derekas férfikórus zengett a zsinat második napján a reggeli áhítaton.

8.40

Smidéliusz Zoltán a zsinat leköszönő lelkészi alelnöke állt a pulpitus elé és reggeli áhítatában arra kérte a testvéreket, hogy szükség van az egymásra vigyázásra.

25 évig vett részt a zsinat munkájában, négy év szünettel. Visszatekintve hálás és köszönetet mondott beszédében a Mennyei Atyának, hogy ennyi ideig együtt munkálkodhatott a testvérekkel. Köszönetet mondott azért is, hogy voltak emberek, akik vele együtt küzdöttek az egyházunkért.

„A vektor mindig egy irányba kell, hogy mutasson, hogy egyfelé húzzuk a szekeret. Ehhez kellett Urunk áldása, aki nem csak megőriz, megáld és irgalmas, kegyelmes, hanem aki Krisztusban felénk fordította orcáját és minden nehézség ellenére megőriz és megtart bennünket. A legszebb és legjobb, ha az imádság szavaival fordulunk hozzá ezért” - zárta szavait Smidéliusz Zoltán.

8.45

Sor került a zsinat új lelkészi alelnökének, Rostáné Piri Magdolnának az eskütételére. Az eskü szövegét Hafenscher Károly olvasta fel.

Képgaléria - folyamatosan frissítve:

8.47

hetedik ülésen Tölli Balázs elnökletével a téma a 2013. évi III. tv. módosítása (Zelenka Alap). A szolidaritási alap vezetője, Muntag András terjeszti elő.

„A nyugdíj-kiegészítés induló összegének meghatározásánál a szolgálati idő és a törvényben meghatározott jövedelem figyelembevételével, az állami szabályok szerint kell kiszámolni az egyházi szolgálati időre járó teljes nyugdíj összegét azzal az eltéréssel, hogy az állami szabályok szerinti szorzót a szolgálati idő tört évének betöltött hónapjai arányában növelve kell alkalmazni” - mondta Muntag. - Az így kapott összegből le kell vonni az állami társadalombiztosítási rendszerből kapott nyugdíj, de legfeljebb a törvényben megjelölt időponttól kezdődően az egyház által biztosított időszakra érvényes, az állam által megállapított kötelező legkisebb munkabér (a továbbiakban: minimálbér) után számított nyugdíj összegét. A nyugdíj-kiegészítés összegét a kerekítés szabályainak figyelembevételével száz forintra kerekítve kell meghatározni.

Az alap tagja a gyermekáldási ellátásra a gyermek születésétől annak 2 éves koráig jogosult, amennyiben gyermekgondozás céljából fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, és a másik szülő nem részesül gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási támogatásban, valamint az alap tagja úgy nyilatkozik, hogy gyermeke 1 éves koráig – szerzői jogvédelem alatt álló alkotás létrehozását és nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységet kivéve – semmilyen és gyermeke 1 és évekora között rendszeres heti 8 órát meghaladó kereső tevékenységet nem folytat.

Mint ismeretes, ez év elejétől kezdve a 2013. évi CCXXIV. törvény rendelkezései értelmében a gyermek 1 éves korának betöltése után lehetőség van arra, hogy a gyermekét nevelő anya a GYES mellett kereső tevékenységet folytasson. A javaslat ezt az állami rendelkezést kívánja követni. Szeretnénk ugyanakkor, ha ez az engedmény nem lenne a gyermeknevelés rovására. Ezért korlátoznánk heti 8 órában az elfoglaltságot” - mondta az előterjesztő.

9.03

A zsinat megszavazta az új törvényt.

9.04

nyolcadik ülésen a 2005. évi III. tv. módosításának (tartási kötelezettség tárgyában) – általános és részletes vitájára kerül sor Dobrovolni Máté felvezetésében.

9.15

A zsinati tagok megszavazták a törvényt.

9.19

Kezdődik a kilencedik ülés a zárszámadás új rendje előkészítésének – rendelkezés a maradványokról – elvi vitájára kerül sor, Dobrovolni Máté előterjesztésében.

Megoldást kell keresni arra, hogy miként lehetne az éves beszámoló elfogadásakor véglegessé váló költségvetési maradványokat kezelni. A maradvány jelen esetben azt jelenti, hogy egyes költségvetési sorokon keletkező pozitív- és negatív maradványokat az adott költségvetési sor következő évi költségvetésében is figyelembe lehessen venni. Ez a maradványolási gyakorlat indirekt módon most is megjelenik a költségvetésben. A költségvetés elfogadásakor a költségvetési törvény mellékletében a költségvetési évet megelőző oszlopokban már magas bizonyossággal szerepelnek az előző évi záró adatok, amiket a döntéshozók figyelembe tudnak venni a költségvetés egyes sorának értékelésekor most is. A javaslat ezt a „gyakorlatot” ültetné át szabályozott jogszabályi keretekbe.

Így az adott költségvetési sor gazdája ösztönözve lenne az ésszerű gazdálkodásra, mert tárgyévi gazdálkodása kihat a későbbi lehetőségeire, emellett a jelenleg is meglévő „maradványolási gyakorlat” jogszabályi kereteket öltene, növelve annak kiszámíthatóságát, az új elv szerinti működés javítaná, segítené a zsinat / költségvetés kapcsán döntést hozó testületek költségvetési döntéseit.

9.29

A zsinati tagok megszavazták az alábbi határozati javaslatot: A Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata az egyház szervezetéről és igazgatásáról szóló 2005. évi IV. törvény 104. § (6) bekezdés b) pontja alapján – utalva az egyház háztartásáról szóló 2000. évi I. törvény 34. § (1) bekezdésére – felkéri az országos presbitériumot, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház 2015. évi költségvetésének előkészítése során előre határozza meg azokat a költségvetési sorokat, amelyeken képződő pozitív és negatív maradványt figyelembe kell venni az egyház 2016. évi költségvetésének elkészítésénél

9.34

A zsinati tagok megszavazták az alábbi határozati javaslatot is: A Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata az egyház szervezetéről és igazgatásáról szóló 2005. évi IV. törvény 104. § (6) bekezdés b) pontja alapján – utalva az egyház háztartásáról szóló 2000. évi I. törvény 35. §-ára – úgy határoz, a Magyarországi Evangélikus Egyház 2015. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatban kerüljenek rögzítésre a 2016. évi költségvetés „Előző év maradványa” oszlopának összegei

10.06

A tizedik ülésen Abaffy Zoltán elnökletével 1 %-os ügyek címmel Csorba Gábor tartott előadást.

Mint ismeretes, a tavaly év végi állami törvényváltozás hatásaként egyházunk 100,5 MFt-tal kevesebb kiegészítő támogatást kapott. E negatív hatás kompenzálásaként a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból támogatást biztosított az egyházaknak. Februárban az állam és az egyházak között még nem kezdődtek meg az egyeztetések, ezért nem volt ismert az egyházak közötti felosztás módja és a támogatás kifizetésének jogcíme, ezért ennek a támogatásnak felhasználásáról a zsinat nem hozhatott döntést, csak célul tűzhette ki, hogy olyan ügyek megoldására legyen felhasználva, melyeket az egyház elhatározott, de nem talált elegendő anyagi forrást finanszírozásukra.

10.10

A pályázati eredményekről, a projektek megvalósulásáról Kocsis István pályázati osztályvezető tartott ismertetést. 2007-2013 között 248 evangélikus pályázati projekt, 10.513.275.539 Ft támogatással, 12 milliárd fejlesztésként valósult így meg az ÚMSZT és az ÚMVP keretében. A Darányi Ignác Terv keretében 106 darab vidékfejlesztési projekt , 2.000.000.000 forintnyi fejlesztés valósult meg, 1.722.621.130 Ft támogatással.

(A pályázatokról korábban készített interjúnk itt olvasható.)

10.45

A tizenharmadik ülésen Abaffy Zoltán elnökletével sor került az átszervezett országos iroda bemutatkozására, Krámer György országos irodaigazgató felvezetésében.

Az irodaigazgató beszámolt azokról a változásokról, amelyek vezetősége alatt - május óta - létrejöttek. Ismertette az új osztályokat és azok működését, különösen is kiemelve a Gyülekezeti és Missziói Osztály tevékenységét. „Az osztály tevékenységének meghatározó alapelve a gyülekezetek életének, működésének támogatása, segítése a rendelkezésünkre álló módszerekkel és eszközökkel” - hangsúlyozta az igazgató.

„Kiszolgáló, döntéseket előkészítő- és végrehajtó szerepben működő irodára van szükség. Ennek érdekében egy szolgáltatásfejlesztés indult el nálunk” - mondta, majd hozzátette, hogy a gazdasági osztály megerősítését is szeretné elérni, valamint a jövőben szeretne egy olyan igazgató-helyettest maga mellett tudni, aki ebben fontos szerepet tölthetne be. Ezután szólt a székház januárra tervezett Üllői út 24. helyett a 25-be való átköltözéséről. A telefonszámok és postacímek nem változnak, és fontos, hogy a gyülekezetek és intézmények hozzájuk forduló tagjai ne érezzék meg a telephelyváltozást. Krámer György végezetül köszönetet mondott az őt támogatóknak, és munkatársainak.

10.55

Hafenscher Károly zárszavával ért véget a zsinat.

A következő, nyolcadik időszakra 2015. február 20-án kerül majd sor. (Ezenkívül május 29-én és november20-21-én lesz még zsinat a jövő évben.)

Címkék: zsinat - 2014 - november - X/7. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!