„Itt szeretnék tanulni!” – Nyílt napot tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

„Itt szeretnék tanulni!” – Nyílt napot tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Share this content.

Szöveg: EHE HÖK, fotó: Rosta Izabella
Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem idén is megnyitotta kapuit a teológia iránt érdeklődő középiskolások előtt. A 2014. november 12-én tartott nyílt napra közel 70 diák látogatott el vidéki és budapesti gimnáziumokból, lelkészeik és iskolalelkészeik kíséretében.

A nyílt nap egy közös úrvacsorás istentisztelettel kezdődött, amelyen teológushallgatók végezték a liturgiai szolgálatot és Pángyánszky Ágnes egyetemi lelkész hirdette az igét. Idén különösen is nagy volt az érdeklődés, nemhogy megtelt a kápolna, de még székeket is kellett behozni, hogy senkinek ne kelljen állnia.

Az istentiszteletet a Közel zenekar Erős vár a mi Istenünk modern feldolgozása zárta, majd a díszteremben Szabó Lajos rektor és Szidoly Roland, a HÖK elnöke köszöntötte a vendégeket. A rövid eligazítás után a HÖK kávéház finomságai mellett meg lehetett tekinteni a teológushallgatók rövid bemutatkozó filmjét és a személyes beszélgetésre is alkalom nyílt.

A nap folyamán számtalan előadás várta az érdeklődőket, a pszichológiától a rendszeres teológiáig mindenbe bepillantást nyerhettek.

A hetven diák közül nem mindenki készül lelkésznek, vagy hittantanárnak, bár volt, aki a nyílt nap hatására gondolkodott el, hogy beadja jelentkezését a hittanár szakra.

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumból érkezett Lebanov Barbara is jogi pályára készül, mégis fontosnak tartotta, hogy eljöjjön a nyílt napra: „A teológiának van helye a mai tudományok között, még mindig létfontosságú, nem évül el - mondta. - Ezért amikor a hittantanárom felvetette a nyílt nap lehetőségét, nagyon megörültem. A negyedik évfolyamból összesen húszan jöttünk el.”

Wächter Baldó azonban már biztos abban, hogy teológus-lelkész szakra szeretne jelentkezni. A budaörsi gyülekezet képviseletében érkezett, lelkészével Endreffy Gézával.

„Egy ifitáborban vezetőként vettem részt, ahol annyira jó volt szolgálni az Úrnak, beszélgetni a fiatalokkal, vezetni egy csoportot, hogy eldöntöttem: lelkész szeretnék lenni. Most épp a hittan érettségire készülök, de mivel a mi gimnáziumunkban nincs hittanoktatás, ezért a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban vagyok vendéghallgató.”

Arra a kérdésre, hogy milyen első benyomást kapott az Evangélikus Hittudományi Egyetemről, Baldó határozott választ adott:

„A homiletika tetszett a legjobban, összességében pedig az egész iskola. Vajon most csak a nyílt nap miatt tűnik ennyire lazának? De nem is fontos, mert én már biztosan tudom, hogy itt szeretnék tanulni!”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!