2017 felé – Országos felügyelői konferencia zajlott Révfülöpön

2017 felé – Országos felügyelői konferencia zajlott Révfülöpön

Share this content.

Szöveg és fotó: Walkó György, fotó: Facebook.com / Balatonboglári Evangélikus Egyházközség
Révfülöp – November második hétvégéjén Révfülöpön megtartották a felügyelők országos konferenciáját,amelyen az előadók főként a reformáció 500. évfordulójának elõkészületeirõl számoltak be.

A résztvevők - hatvan felügyelő és 15 előadó - meghallgathatták Krámer György igazgató előadását az Országos Iroda új munkastílusáról.

Dr. Hári Tibor somogy-zalai egyházmegyei felügyelő a fegyelmi eljárásjogról beszélt, dr. Gimesi Szabolcs soproni egyházmegyei felügyelő pedig a felügyelői korhatár módosítására dolgozott ki több javaslatot.

Németh Zoltán, az újonnan létrehozott Gyülekezeti és Missziói Osztály vezetője tájékoztatta a konferenciát munkájukról, feladataikról. A legnagyobb érdeklődés Ittzés János nyugalmazott püspöknek a reformáció örökségéről szóló nyitó előadását kísérte: a konferencia vitáiban hivatkoztak rá, s a többi előadásban is a püspök több megállapítására alapozták gondolataikat és javaslataikat.

Zászkaliczky Zsuzsa, a Reformáció Emlékbizottság tagja az eddigi munkáról adott hírt, s kérte, hogy a gyülekezeteket is tájékoztassák az elõkészületekről, például a Luther rajzfilm már elkészült epizódjairól és az ünnepi plakátokról.

Az évente esedékes országos konferenciát Prőhle Gergely országos felügyelő vezette, bevezetőiben összefoglalta a témák jelentőségét és időszerűségét, s mederben tartotta a vitát.

Ifj. dr. Hafenscher Károly a Magyarország Kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa átfogó beszédben hangsúlyozta az évforduló jelentőségét, s szenvedélyes hangnemben utasított el minden fenntartást és kétséget az ünnepi előkészületekkel kapcsolatban.

A helyszín idén is az Ordass Lajos Konferenciaközpont volt: a szokott kényelmet, a konferencia profi megszervezését és bőséges ellátást egyöntetű elismerés övezte.

A konferencia jelentőségét mutatja, hogy mindhárom püspök és a zsinat lelkészi elnöke is megjelent a tanácskozáson.

Gáncs Péter elnök-püspök tartotta a nyitó áhítatot, amelyben az isteni törvény gondolata köré csoportosította gondolatait.

Szemerei János szombat reggel a szeretetről beszélt, az esti áhítat középpontjába az imádságot helyezte Hanfenscher Károly.

Az áhítatok alapigéje Jeremiás próféta ószövetségi igéje volt (31/31-34). A záró istentiszteleten dr. Fabiny Tamás püspök a hüposztelló és aposztello, vagyis a meghátrálás és az apostoli küldés történeteiről beszélt, majd rátért arra, hogy Luther Márton nem hátrált meg, amikor a wormsi gyűlésre indult, jóllehet, figyelmeztették a veszélyekre. A püspök egy kedves mondással figyelmeztetett arra, hogy ha rossz vonatra szálltunk, nem elég, ha ellenkező irányban futunk a vonaton, meg kell húzni a vészféket.

Prőhle Gergely országos felügyelő záró beszédében megköszönte a felügyelőknek a részvételt. Arra kérte őket, hogy vigyék le gyülekezeti szintre a reformáció jubíleumának előkészületeit, mert nem elég, ha csak a püspökök és az országos vezetők foglalkoznak az ünneppel. Óriási lehetőség számunkra az ötszázéves évforduló - mondta Prőhle Gergely.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!