Csak három szó: Isten Lelke munkálkodik – ezt élték át a kaposváriak pünkösdkor

Csak három szó: Isten Lelke munkálkodik – ezt élték át a kaposváriak pünkösdkor

Share this content.

Szöveg: Pongráczné Győri Boglárka
Kaposvár – Két nap, két konfimációs csapat, jubilálók, örömkönnyek, meghatottság, boldogság, hálaadás. Ha nagyon röviden össze kellene foglalnom az elmúlt két napot, akkor ezzel tenném. Személyes beszámoló!

Pünkösdvasárnap kilenc gyermek állt az oltár elé és tett vallást hitéről a Kaposvári Evangélikus Egyházközségben. A kilenc gyermek, a tanévet átölelő egy évben elsajátította az evangélikus egyházunk tanítását, bepillantást nyerhettek, hogyan is működik a gyülekezet. Az egy év alatt ez a jó értelemben vett „szedett - vedett” társaság, ahogy Pongrácz Máté lelkész is nevezte őket egy nagyon jó kis közösséggé alakult. Ehhez mindenképpen hozzájárultak a közösen eltöltött gyékényesi hétvégék. Így az elmúlt vasárnap komoly férfiakká és nőkké váló csapat állt az oltár elé, akik előző napon már bebizonyították alkalmasak arra, hogy a gyülekezet felnőtt tagjaivá váljanak és magukhoz vegyék először Krisztus testét és vérét. És valóban ez utóbbi a legmeghatóbb pillanata az ünnepi istentiszteletnek, amikor a konfirmált gyermekek családjaikkal együtt térdelnek az Úr oltárához. Leírhatatlan érzés látni a szülőkön, nagyszülőkön a büszkeséget, örömet, amit akkor éreznek.

Pünkösdhétfőn ismét konfirmációra és keresztelésre került a sor. Ám most nem gyermekek, hanem két felnőtt állt ki a gyülekezet elé, hogy keresztelkedjen és konfirmálkodjon. Megható és örömteli esemény volt ez egyben. Egyikük már régebb óta tagja a közösségnek, ezen belül az énekkarnak, másikuk pedig az ősz folyamán kapcsolódott be a gyülekezet életébe. Öröm volt látni a két felnőtt ember esetében, hogy milyen nagy várakozással készültek erre az ünnepre.  

Ám a hétfői megható pillanatok még nem értek véget. Jubiláló konfirmandusokat hívtunk erre a napra. A 60, 55…. 1 éve konfirmáltakat köszöntöttük az istentiszteleten. Az oltárhoz érkező emberek egy-egy kacsintással, kézfogással üdvözölték egymást még ennyi év után is.

Meghitt napok vannak mögöttünk és amit a címben is írtam, valóban ezt éltük meg a kaposvári gyülekezetben. Isten Lelke munkálkodott a gyermekekben, akik bátran tettek vallást hitükről, de Isten Lelke munkálkodott abban a két felnőttben is, akik saját maguk döntöttek arról, hogy ténylegesen szeretnének a gyülekezethez tartozni. Adja Isten, hogy a Szentlélek ezután is munkálkodjon közöttünk, hogy legyenek továbbra is olyanok, akik képesek indulni a lélek indíttatására.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!