Fészek a jövendő generációnak – Pünkösdi hálaadó istentiszteleten imádkoztak a Podmaniczky-intézmény megújulásáért

Fészek a jövendő generációnak – Pünkösdi hálaadó istentiszteleten imádkoztak a Podmaniczky-intézmény megújulásáért

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – A rákoskeresztúri Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola az elmúlt időszakban hatalmas változáson ment át, hiszen egy Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatnak köszönhetően energetikai korszerűsítésre került sor az épületben. Pünkösd ünnepe után, 2015. május 26-án délelőtt ezért hálaadó istentiszteletet tartottak az iskola udvarán.

Az alkalomra már hetekkel korábban elkezdődtek az előkészületek a oktatási intézményben. Alsós diákok szereplésével is iskolai kórus alakult, amelynek tagjai napról napra szabadidejüket áldozták arra, hogy Szunyoghy Györgyi tanárnő vezetésével készüljenek az alkalomra. Az óvodások zenei bevezető műsora után ez a kórus került sorra aztán dalaival.

A liturgiai szolgálatot aztán Darvas Anikó iskolalelkész végezte, a zenei betétekben pedig Kósa-Hulej Klaudia hittanárnő vezette az iskolai-gyülekezetet.

Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes asszony igehirdetésében az iskolai fészek melengető erejéről beszélt és a megújulásért való hálán túl felhívta a figyelmet arra is, hogy örömeink mellett gondjainkkal is bátran mehetünk bármikor az Úristen színe elé. Így válik pünkösd ünnepe számunkra az öröm, a szeretet, az otthonosság, az újjáteremtés és az együttérzés ünnepévé. A püspökhelyettes ezután megáldotta az épületet és az abban oktató tanárokat, abban tanuló diákokat is.

Az imádságos részben az iskola egy-egy tanulója olvasta fel a papírokra felírt fohászokat, amelyeket a diákok együtt fogalmaztak meg. Ezeket aztán piros léggömbökre kötötték, amelyek magasan az ég felé vitték az Istennek szóló kéréseket. Nagy sikere volt ennek a diákok körében, hosszasan nézték a lufik útját a felhős égen.

Egy vers és a Kósa-Hulej Klaudia által vezetett felső évfolyamosok kórusának dalai után sor került a meghívott vendégek számára készített rajzok átadására. Az igazgatónő, Erdészné Nagy Éva nyújtotta át ezeket azoknak, akik megjelentek az alkalmon. Tiszteletét tette Győri Gábor esperes, Nagyné Szeker Éva, Kovács Áron lelkészek, és Zászkaliczky Pál a rákoskeresztúri gyülekezet felügyelője is.

A záró, zenekari kísérettel előadott kórusének után az intézmény bemutatására és szeretetvendégségre került sor.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!