Háromkirályok és a teológusok – Szubjektív beszámoló a szarvasi adventi teológusnapról

Háromkirályok és a teológusok – Szubjektív beszámoló a szarvasi adventi teológusnapról

Share this content.

Szöveg: Pángyánszky Ágnes, fotó: Facebook.com/ Ótemplom
Szarvas – Janka, az apró szarvasi evangélikus lelkészcsemete csodálkozó szemekkel állt vasárnap reggel az Ótemplomi Szeretetszolgálat árkádjai alatt kiállított betlehemes előtt. Megjöttek a háromkirályok és a teológusok! – kiáltotta. Így derült ki számomra, hogy advent első vasárnapja és a betlehemes hogyan kapcsolódik össze már a legkisebb szarvasi evangélikusok számára is a teológusnappal. Kezdődik advent, áll a csodaszép betlehemes és immár 16. alkalommal megérkeztek a teológusok is a szarvasi evangélikus gyülekezetbe.

Lelkes készülődés után a hat elsőéves teológus, Jakab Johanna, Molnár Kata, Bolla András, Gyóni Martin, Nagy Ádám és Onody Márton, kisbuszunk vezetője Boros Miklós és e sorok írója, az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkésze, megérkeztünk vasárnap reggel Szarvasra. Rövid reggeli után két hallgatónk, Molnár Kata liturgiai és Onody Márton igehirdetési szolgálatra máris az Újtemplomi Gyülekezetbe sietett, hogy Cairns-Lengyel Henriett lelkésznő vezetésével részt vegyenek az istentiszteleten. A többiekkel közben megleshettük, hogyan készülődnek a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola kis diákjai az adventi koszorú meggyújtására és a verses szolgálatra.

Az adventi istentisztelet így kezdődött megható pillanatok között a kisgyermekek, majd folytatódott a nagyobbak, az evangélikus teológus hallgatók liturgiai szolgálatával. Jó volt látni, ahogyan az ifjú generációk váltották egymást és talán a fiatal egyetemisták bátoríthatták a kisebbeket is, hogy mindannyian, különböző generációk, mint Isten gyermekei vagyunk.

Az igehirdetés Jézus Jeruzsálembe való bevonulása kapcsán elénk hozta a szelíd, szamárcsikó hátán érkező Urat, akinek bevonulása ugyan nem volt mindenki elvárása szerint való, de ha az ember őszintén belegondol élete megannyi kérdésébe és problémájába, akkor láthatja, hogy ez az érkezés, ez az eljövetel emberi életünk legnagyobb ajándéka és reménye. A hozzánk közeljövő Úr nem csupán magát engedi meglátni, de azt is látja, milyen terhektől roskadozunk és mennyire vágyunk az örömre és a békességre. Jelenléte, értünk hozott áldozata ezért válik olyan lehetőséggé számunka, amely egész életünket és hitünket meghatározhatja.

Az adventi istentisztelet után rövidesen folytatódott programunk a rászorulóknak szervezett ételosztásban, ahol szinte fél óra leforgása alatt több száz adagnyi babgulyást oszthattunk ki a szeretetszolgálat munkatársaival együtt. Az általunk is megcsodált gulyáságyú igen jó szolgálatot tett. Bizony az ételosztás mindannyiunkat emlékeztetett az élet teljes valóságára és bízom benne, hogy erősítette hallgatónkban is azt az elkötelezettséget, ami a szegények melletti kiállást, a szociális érzékenységet és a sokszor bonyolult élethelyzetek evangéliumi megértését jelenti.

Mindezeket erősítette az, hogy mi magunk is ugyanebből a gulyáslevesből ebédeltünk együtt a szarvasi gyülekezet vezetőivel, Cairns-Lengyel Henriett lelkésznővel, Horváth Olivér lelkésszel és Lázár Zsolt esperessel.

Lázár Zsolt az ebéd folyamán sokat mesélt a szarvasi evangélikusság történelméről, Tessedik Sámuel munkásságáról, a gyülekezet jelenlegi izgalmas helyzetéről, amely a két szarvasi evangélikus gyülekezet közös jövőjéről szól, az oktatási intézmények bővüléséről és az szeretetszolgálat összetett feladatairól.

A közösen elfogyasztott ebéd után kétfelé vált a teológuscsapat útja. Gyóni Martin Lázár Zsolt esperessel Örménykútra ment igehirdetési szolgálatra, a többiekkel pedig a Gyülekezeti Házban tarthattunk az oda látogató, legfőképpen gimnazista korosztályúaknak szeretetvendégséget. A szeretetvendégségen Horváth Anikó lelkésznő köszöntője után Jakab Johanna igehirdetéssel, Molnár Kata, Bolla András, Nagy Ádám és Onody Márton énekekkel és versekkel szolgáltak, majd rövid beszámolót tartottunk egyetemünkről az ott lévő evangélikus gimnazistáknak. Egyetemünk hallgatói örömmel és lelkesedéssel számoltak be a kollégiumi életről és természetesen tanulmányaikról is.

Szarvas város főterén minden adventi vasárnap délután gyertyagyújtásra gyülekeznek a város polgárai. A szeretetvendégségi szolgálatunk után mi is ellátogattunk az esős, de mégis nagy tömegeket vonzó programra. Az esti sötétedés után azzal az örömmel indulhattunk haza, hogy a jó és tartalmas programok mellett megismerhettük egy gyülekezet életét, szolgálatát, és együtt ünnepelhettük advent első vasárnapját a szarvasi evangélikus testvérekkel.

Egyetemünk hallgatóira külön is büszke lehetek, hogy igehirdetéseikben és minden szolgálatukban őszintén, kedvesen és már most nagy elkötelezettséggel élték meg Istenbe vetett hitüket és a lelkészi szolgálatra való elhívásukat. Velük együtt köszönjük a szarvasi evangélikus gyülekezet lelkészeinek és az egész gyülekezetnek vendégszeretetüket! Egy év múlva, ha a háromkirályok megérkeznek, ott lesznek újra Szarvason a teológusok is…

Hivatkozások: Képek az ételosztásról. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!