Huszonnégy lelkész énekelte a Confirmát Tóth Orsolya lelkész felszentelésekor a nyíregyházi Nagytemplomban

Huszonnégy lelkész énekelte a Confirmát Tóth Orsolya lelkész felszentelésekor a nyíregyházi Nagytemplomban

Share this content.

Szöveg és hangfájl: Garai András, fotó: Sallai Gábor, Balicza Máté
Nyíregyháza – Augusztus utolsó péntek délutánján vasárnapi létszámú, ünneplő gyülekezet töltötte meg a 262 éves Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség Nagytemplomát, ahol a kerület püspöke, dr. Fabiny Tamás lelkésszé szentelte Tóth Orsolya végzett teológust; s a meghívón olvasható ige alapján prédikált: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés, kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába.” (Lk 10,2)

A lelkészszentelési liturgiában részt vett a Hittudományi Egyetem részéről dr. Varga Gyöngyi egyetemi docens, és szülőhelye gyülekezetét is képviselve Zsarnai Krisztián Hajdú-szabolcsi esperes. Rajtuk kívül köszöntötte őt: dr. Kovács László Attila, a helyi egyházközség igazgatólelkésze, az új lelkész mentora; Tamásy Tamásné Budapest-zuglói lelkész, a fogadó szarvasi gyülekezet részéről a Nyugat-Békési Egyházmegye esperese; Lázár Zsolt és a Déli Evangéllikus Egyházkerület felügyelője Radosné Lengyel Anna is.

A püspök elmondta, hogy nem lehet késlekedni Isten országa munkásainak, mert sok az elveszett ember, akik olyanok, mint a juhok pásztor nélkül. De ne feledjük, más a vető és más az arató. Ebben az ősi gyülekezetben szolgált Tóth Orsolya anyai ágon dédapja, néhai Balczó András lelkész is, s ő pedig most a szarvasi gyülekezetben és gimnáziumban kezdi el munkáját az Úr aratásában. 

A több mint kétórás templomi ünnepséget szeretetvendégség követte az általános iskola dísztermében, ahol lehetősége nyílt mindenkinek a személyes köszöntések elmondására is.

Az érdeklődők meghallgathatják az istentiszteletet a tudósító honlapjáról, és nézelődhetnek a gyülekezeti honlap képgalériában.

Zsarnainé Urbán Nóra és az ifjúság éneke kíséri a felszentelt lelkésznőt indulásakor: „Tudod, most új élet vár…”!

Tóth Orsolya életrajza

Tóth Orsolya Nyíregyházán született. Az első négy osztályt a Jókai Mór Református Általános Iskolában végezte. Innen került a nyolcosztályos Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumba. Édesanyja – húgával és öccsével együtt – hitben nevelte. A gyülekezeti gyermek és ifjúsági alkalmak rendszeres résztvevője volt. Hitbeli növekedésében fontos szerepet játszottak hitoktatói. A lelkészi szolgálatra való elhívatása – utolsó gimnáziumi évében – az Evangélikus Hittudományi Egyetem nyílt napját követően történt. Ezt néhány hónappal később a piliscsabai ifjúsági hétvégén való részvétel is megerősítette – ahol azt az igét kapta, mely végül szentelése alapigéjévé lett.
Teológiai tanulmányait 2008-ban kezdte. Négy év elvégzése után egy évet Amerikában töltött ösztöndíjasként az Ohio állambeli Columbus evangélikus teológiáján. Innen lelkileg megújulva és sok élménnyel gazdagodva tért haza. Az ötöd év elvégzése után a gyakorlóévet a Zuglói Evangélikus Egyházközségben töltötte Tamásy Tamásné Zsóka mentorsága mellett. Itt egy élő gyülekezet sokrétű feladataival ismerkedett meg és szerzett gyakorlatot. Szentelése után Szarvason kezdi szolgálatát.

Hivatkozások: További képek. - Képek még. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!