Itt van az ősz, itt van újra…a tanévkezdés! – Csendesnapot tartottak pedagógusoknak Kiskőrösön

Itt van az ősz, itt van újra…a tanévkezdés! – Csendesnapot tartottak pedagógusoknak Kiskőrösön

Share this content.

Szöveg: Szűcs Mária
Kiskőrös – 2015. augusztus 24-én immár hagyományként tanévkezdő pedagógus csendesnapon vehettek részt a Kiskőrösi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskola pedagógusai. A 120 pedagógus ebben az évben az imádság témáját mélyítette el elméleti és gyakorlati síkon, ezzel is készülve a nyártól való búcsúzásra és a tanév köszöntésére.

A 9.00 órakor kezdődő program igeolvasással és imádsággal vette kezdetét az evangélikus imaházban, majd igazgatói hírekkel folytatódott. Ezután az imaház udvarán játékos csapatépítő-kooperáló feladatokat kaptak a résztvevők, ami igazán jó hangulatot teremtett. A közösség immár felfrissülve tért vissza az imaházba, ahol éneklés után kezdetét vette a lelki elmélyülés. A pedagógusok 3-4 fős csapatokba rendeződtek, ami a csoportmunka alapja volt.

Szűcs Mária bevezetőjében arról beszélt, hogy ahogy a fizikális hallás szükséges a fizikális egyensúly megtartásához, a lelki hallás a kulcsa a lelki egyensúly megőrzésének. A tanév során gyakran veszítjük el lelki egyensúlyunkat, és ezt visszanyerni az Istennel való folyamatos kommunikáció, az imádság segítségével lehet.

Farkas Sándor és Szűcs Mária iskolalelkészek felváltva meséltek a Luther által meghatározott imafajtákról: a bűnbánó, kérő, közbenjáró, hálaadó és dicsőítő formákról. Minden egyes meditáció Farkasné Gombár Ildikó zongorajátékával és énekével záródott, ami után a kiscsoportok megírták saját imádságukat az adott formának megfelelően. Ezzel reflektáltak az elmúlt nyárra, az adott személyes, családi vagy pedagógusi élethelyzetükre vagy tekintettek előre a kezdődő tanévre. Az utolsó imatípus után a megírt imádságokat csoportosítva helyezték el a kirakott paravánokra, amikből később így intézmény saját zsoltároskönyve fog összeállni. Ezek a paravánok a templomba kerültek a záró áhítatra.

A záró áhítat rendhagyó módon folyt. Megérkezés után egy néhány perces orgonajáték adta jelét annak, hogy a következő 10 percben a templom szabad tér lesz. Az imaház programja csoportos gondolkodást kívánt, ám ebben a 10 percben lehetőség volt Isten előtti egyéni elcsendesedésre. Szabadon lehetett sétálni a templomban, végigolvasni az áthozott paravánokra kirakott közös imádságokat, fel lehetett ülni a templom legszélső szegletébe csendes imádságra vagy a hátsó padokban elhelyezett Bibliákat lehetett használni az elmélyülésre. Az elcsendesedés orgonajátékkal fejeződött be, majd Farkas Sándor záró áhítata zárta le a csendesnapot.

A nap vezérigéjével kívánunk egyházunk minden pedagógusának áldott tanévet és kiegyensúlyozott Istennel megélt napokat a 2015-16-os tanévben!

Áldott legyen Isten, mert nem utasította el imádságomat, szeretetét nem vonta meg tőlem. Zsolt 66, 20

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!