Megáldották a fűkaszát – 12,2 millió forintnyi eszközzel gyarapodott a kőszegi evangélikus szakképző iskola

Megáldották a fűkaszát – 12,2 millió forintnyi eszközzel gyarapodott a kőszegi evangélikus szakképző iskola

Share this content.

Kőszeg – A kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium pályázott és nyert. Az elnyert összegből beszerzett mezőgazdasági gépek átadására az iskola tangazdaságában került sor, 2013. június 8-án. Szöveg: Tóth Tamás, videó: vaol.hu, Szombathelyi Evangélikus Egyházközség

A kőszegi iskola patinás intézmény, a napokban immár a 113. tanév zárul le az ódon falak közt. Nyilvánvaló, hogy a nagy múltra visszatekintő intézmény számára fontosak a hagyományok, ugyanakkor a múlt értékeiből szervesen építkező megújulásra is hangsúlyt helyez az iskola. Ezt jelzi, hogy az immár több mint 60 éve folyó mezőgazdasági képzés terén is folyamatos fejlesztésekre törekszik az intézmény, és nemrégiben a Nemzeti Foglalkoztatási Alap pályázatán 9.651.000 Ft  támogatást nyert. Az összeget az iskola tangazdaságában folyó gyakorlati oktatás színvonalát növelő eszközök - nehézkultivátor, pótkocsi, fűkasza, önitatók és  karámrendszer - vásárlására fordították a nyertes pályázók. Az eszközök átadására ünnepélyes keretek között került sor 2013. június 8-án, az iskola tangazdaságában. A szervezők nagy örömére szép, derűs reggel köszöntött Kőszegre, így kedvező időjárási körülmények közt kezdődhetett az ünnepség, melyet Rodler Gábor, az iskola igazgatója nyitott meg. 

Beszédében felidézte a kőszegi intézményben folyó mezőgazdasági képzés tradícióit, majd utalt arra, hogy a beszerzett gépekkel végzett munka olyan piacképes tudáshoz segítheti az ifjú mezőgazdász palántákat, melynek birtokában biztosan megállják majd helyüket a munka világában.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár megfogalmazta, hogy Magyarország számára létkérdés a vidéki életforma értékeinek megőrzése, s ennek záloga a mezőgazdasági szakképző intézményekben folyó igényes szakmai munka. Kiemelte, hogy a kőszegi iskolában folyó minőségi szakmai tevékenység hozzájárulhat a magyar mezőgazdaság fejlődéséhez.  

Kákay István, a MEE Országos Irodájának igazgatója beszédében kifejtette, hogy a kőszegi intézmény a maga nemében egyedülálló az evangélikus iskolák között, s utalt arra, hogy ez kihívást jelent a fenntartó számára is. Kiemelte, hogy a fejlesztés segítheti az iskolában folyó oktatás színvonalának további emelkedését.

Gáncs Péter elnök-püspök is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Bevezetőjében utalt arra, hogy míg a gépek a földet munkálják meg, a nevelők a rájuk bízott ifjak lelkét, szellemét művelik, abba próbálnak tudást, emberséget, hitet plántálni. Kiemelte, hogy a technika és az ember együttes tevékenysége hozhatja meg a várt eredményt, az ismeretek és az értékek átadását. Végül Isten áldását kérte arra a munkára, amelyet a beszerzett eszközökkel végeznek majd az iskola tanulói.

A köszöntők és az áldás elhangzása után az iskola lovász tanulóinak bemutatójában gyönyörködhettek a résztvevők. A képzés színvonalát dicséri, hogy a fiatal lovasok imponáló biztonsággal ültek a nyeregben, s mindannyian sikerrel vették az előttük tornyosuló, mind magasabbra emelt akadályokat. 

A programot szeretetvendégség zárta, ahol jellegzetes vasi csemegével, dödöllével és marhapörkölttel lakhattak jól a vendégek.

Videó a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Nyitott ajtók műsorában:

Hivatkozások: Cikk a vaol.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!