Minden téren megújulást! – Templomszentelési istentiszteletet tartottak Bakonycsernyén

Minden téren megújulást! – Templomszentelési istentiszteletet tartottak Bakonycsernyén

Share this content.

Bakonycsernye – 2014. február 22-én nagy ünnepe volt a település alapításának 290. évfordulóját ünneplő bakonycsernyei evangélikusoknak. Az Új Vidékfejlesztési Program támogatásából 22.543.091 Ft összegből felújították műemlék templomukat. A templomszentelési istentiszteleten Szemerei János püspök, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület lelkészi vezetője szolgált. A rendezvényen jelen volt több egyházi és világi méltóság is, többek között D. Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott elnök-püspöke és Törő Gábor országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is. Szöveg: Szarka István

A kellemesen fűtött templom délután 3 órára megtelt a meghívott vendégekkel és az örvendező hívekkel. A bevonulás során az ősi szertartás szerint öltöztették ünneplőbe az oltárt, elhelyezve azon a keresztet, a Szentírást és az úrvacsorai és keresztelői eszközöket.

Szemerei János püspök szentelést követő igehirdetésében a 36. zsoltárt idézve a „felhőkarcolók evangéliumáról” beszélt. Szólt arról, milyen lenyűgöző látványt jelentenek Isten alkotásai, a hatalmas, felhők fölé magasodó hegyek, s mindezek mellé szemléltetésül odahelyezte az emberiség története által összehordott „hegyeket”: azokat, amelyeket bűneinkből emeltünk az égig. Az égre kiáltó vétkek eltörlésére, helyrehozatalára, megszüntetésére önmagában képtelen az ember. Az emberi irgalmatlanságra Istennek azonban irgalmas válasza volt a Golgota hegyén, ahol Krisztusban eltörölt minden vétket, megbocsátott minden bűnt. E templom is most már teljes szépségében Isten kegyelmének helyévé lehet az itt élők számára. S hogy Isten szavának gyógyító ereje van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a részvevők fele, mintegy félszázan részesültek a bűnbocsánat kegyelmében, majd éltek az úrvacsorával.

Az ünnepi közgyűlésen Szarka István esperes ismertette az elvégzett munkákat, amelyek az oltár és az orgona felújítását kivéve kiterjedtek a teljes templombelsőre. Elkészült a templom külső vakolatának és a tetőhéjazat részleges felújítása is. Harmonikus színekkel gazdagodott az egész templom. A nyílászárók, a padok és az oszlopok mázolását, a karzat padló- és járórészeinek és lépcsőinek részleges cseréjét, a karzatmellvéd feliratainak aranyozását, a tetőszerkezet láng- és gombamentesítését, valamint a födém szigetelését is elvégezték. A gyülekezet gyűjtéséből származó összegből új energiatakarékos, szemet kímélő világítótesteket helyeztek el a templomban.

Az esperes felszólalásának második részében már sokkal inkább a jövőbe tekintett. A közösség távlati tervei között kettős elképzelésről szólt. A gyülekezet külső és belső megújításáról. A reformáció közeledő 500. évfordulójáig (2017. október 31.) szeretnék megújítani épületállományukat, és tervezik megépíteni a már 13 év óta dédelgetett álmukat, az óvodát. Ebből az épületek felújítása az, ami a gyülekezet munkája lehet, közadakozásból, pályázati források igénybevételével. Ezért sokat tehet az egész közösség.

A második - mint mondta - „a lelki megújítás: ez az Isten feladata, ezt ő végezheti el a hívekben és az egész magyar társadalomban. Ehhez Istennek jó eszközei vannak az ő igéjében és az ő Szentlelkében, valamint szentségeiben. Ami a hívek dolga lehet, hogy komolyan veszik Isten üzenetét, mely ítélő törvény és bűnösöket felszabadító evangélium egyszerre. Ha nem hanyagoljuk el az ige olvasását és hallgatását, s a lelki megújulásért imádkozunk, a gyülekezetben önkéntes munkát vállalunk nemcsak a fizikai értelemben, hanem a lelkiek terén is. Látogatjuk egymást, Isten igéjével vigasztalunk, de mindenekelőtt együtt tanulunk belőle.”

Az esperes szavait alátámasztja, hogy a bakonycsernyei és környékbeli evangélikusok éppen ezen a hétvégén rendezték meg a szomszédos súri közösségben a gyülekezeti munkások képzését, amelyet az eseményen jelen lévő és szolgáló nyugalmazott püspök, D. Szebik Imre vezetett. Úgy tűnik, az ünneplő közösség valóban tettre kész a gyülekezetek szerkezeti megújítása terén. 

Az esperes a gyülekezet közelgő eseményeire is hívogatott:

2014. március 4-én, 5-én és 6-án 17.00 órai kezdettel böjti lelkigyakorlat lesz, amelyen Ittzés János nyugalmazott püspök evangelizál. Március 14-én 15.00 órától a borosgazdákat várják a hagyományos bormustrára, április 12-én hagyományt idéző termelői piac lesz a templom körül, amelyhez nyitó istentisztelet is kapcsolódik délelőtt tíz órakor. Májusban Erdély szívébe kirándul a közösség, június 7-én családi napra várják az evangélikus óvoda és a gyülekezet tagjait. A hittantáboruk pedig a megújult nagyvelegi kastélyban lesz június 16-tól.

A gyülekezetet köszöntötte Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő, Bajkai János, a Bakonyért Vidékfejlesztési Egyesület elnöke, Turi Balázs polgármester,illetve Zászkaliczky Péter volt bakonycsernyei lelkész, a település díszpolgára. A rendezvényt estébe nyúló állófogadás zárta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!