Ökumenikus imaórát tartottak a roma holokauszt emléknapján

Ökumenikus imaórát tartottak a roma holokauszt emléknapján

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – „A mai napon is a legkülönbözőbb módon gyilkol az erőszak” – fogalmazott Gáncs Péter elnök-püspök a kislétai gyilkosság és a roma holokauszt évfordulóján. Az ökumenikus istentiszteleten számos áldozat hozzátartozója is jelen volt. A felekezetek képviseletében imádkozott Székely János katolikus segédpüspök, Balog Zoltán református lelkész, Radnóti Zoltán rabbi és Aaron Stevens skót presbiteriánus lelkész is.

„Hetvenkét évvel ezelőtt Auschwitz-Birkenauban ezen az éjszakán az SS-sek fölszámolták a cigánytábort és több ezer oda hurcolt cigány testvérünket megölték” – fogalmazott az emléknapon Szőke Péter. A Sant’Egidio közösség magyarországi vezetője beszédében kiemelte, hogy a bűn nemcsak a soá borzalmában, hanem hét évvel ezelőtt is tapinthatóvá vált, amikor hamis ideológiát követve számos településen követtek el hazánkban cigány testvéreinkkel szemben bántalmazást. 2009. augusztus 2-ről 3-ra virradóra saját, kislétai házában, álmában agyonlőtték Balogh Máriát, és súlyosan megsebesítették tizenhárom éves lányát. A bűncselekmény egy hat életet kioltó és tucatnyi sérültet követelő gyilkosságsorozat utolsó epizódja volt. Az áldozatok valamennyien cigányok voltak. Szőke Péter Ferenc pápát idézve – „Találjanak bennetek a cigányok olyan testvérekre, akik azzal a szeretettel szeretik őket, amellyel Krisztus szerette a leginkább kitaszítottakat” – arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy a közös imádság és az összefogás által a jóra kell törekednünk.

„Ádám, hol vagy?” – tette fel az édenkerti történetre utalva az ökumenikus imaórán a kérdést Gáncs Péter. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke felidézte, hogy „2009. március 3-án, Csorba Róbert és Robika tatárszentgyörgyi temetésének fájdalmas napján a Deák téri evangélikus templomban gyűltünk össze csendes imaórára és gyertyagyújtásra, hogy kifejezzük együttérzésünket az áldozatok hozzátartozóival, és hangot adjunk tiltakozásunknak a roma testvéreinket ért brutális erőszakkal szemben.” Az elnök-püspök kiemelte: „A mai napon is a legkülönbözőbb módon gyilkol az erőszak. Amikor valaki gyilkol, nem látja, hogy testvérére emel kezet.” Gáncs Péter az agresszióval kapcsolatban elmondta, hogy a bántalmazók sok esetben önmaguk nyomorúságát nem tudják kezelni. „A közöny a maga alattomos fegyverével nem kevésbé gyilkos” – emelte a ki a püspök, fohászkodva, hogy az Úr adjon segítséget ahhoz, hogy bátrak, felelősek és együtt érzők legyünk elesett testvéreinkért.

„Hálát adunk, hogy minden embert bőrszíntől, kultúrától függetlenül az Úr a maga képmására teremtett” – fogalmazott Székely János. Az esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar Caritas in Veritate bizottságának elnöke II. János Pál pápát idézve elmondta, hogy a gonoszságnak egyetlen egy dolog tud gátat szegni, az isteni irgalom. „Tégy minket olyan emberekké, akik képesek az irgalomban élni, így a gonosz elleni harcban részt venni” – fogalmazott a segédpüspök. Székely János hálát adott azért, amit Isten elrejtett a cigány kultúrában, a családszeretetükért, a segítőkészségükért, azért a hitért, mely cigány testvéreink életét átszövi.

„Az erőszakból körülöttünk nem egyre kevesebb lesz, hanem egyre több. Az áldozatok vére hozzád kiált, most már Münchenből is, ahol tizenéves magyar cigány testvérünket gyilkolták meg” – fogalmazott Balog Zoltán. A református lelkész, az emberi erőforrások minisztere imádságában kiemelte, hogy „tanácstalanok és csüggedtek vagyunk, miközben az erőszakosoknak egyre nagyobb a hangjuk. De mi hiszünk az imádság erejében! Hisszük, hogy az élet erősebb mint a halál, a szeretet erősebb, mint a gyűlölet, az egymás kezét fogók erősebbek, mint a fegyvert szorongatók!” A református lelkész fohászában azért imádkozott, hogy a félelmet ne a gyűlölet kövesse, hanem legyen erőnk szembeszállni a gonosszal.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét Radnóti Zoltán rabbi képviselte. Imádságában a békességre törekvésre hívta fel a figyelmet. A rabbitanács vezető rabbija elmondta a liturgikus gyászimát, kiegészítve a ma aktuális nevekkel. „Gondolj Urunk elhunyt milliónyi zsidó, roma áldozat emlékére, akiket Európában, vagy bárhol meggyilkoltak, lemészároltak, elégettek, akár a múltban, akár a jelenben. Ezt tedd azért Urunk, mert mi itt együtt vagyunk és imádkozunk az ő lelik üdvükért” – fogalmazott Radnóti Zoltán.

„Mi, nem romák kérünk, hogy bocsáss meg nekünk, hogy ha valamikor is azt mondjuk, hogy mi népirtásban nem vettünk részt, vagy azt mondjuk, hogy az már régen volt” – mondta imádságában Aaron Stevens. A skót presbiteriánus lelkész fohászában a mai, egyéni felelősségre figyelmeztette a jelenlévőket. „Add meg Urunk a testvériség lelkületét és tudatát, hogy ha legközelebb azt halljuk, hogy valakit bántanak, akkor legyen bátorságunk, hogy szeretettel felszólaljunk” – fogalmazott Aaron Stevens.

Az imaórán a felekezetek képviselői a gyülekezettel együtt meggyújtották az emlékezés és remény mécseseit.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!