Eper és ananász is rákerült arra a polcra, amin az élelmiszermentő program termékeit gyűjtik. A pulton-tarthatósági idő már lejárt, de továbbra is kiválóan fogyaszthatóak. Mostantól már nem kell kidobni ezeket a termékeket.
Magyar Henrietta kormányzati és közösségi kapcsoltok vezetője, TESCO:
„Folyamatosan sütjük például a péksütiket, de azok még több napon keresztül fogyaszthatóak, illetve a zöldség-gyümölcsnél azt kell betartanunk, hogy olyan folyamatokat működtetünk, hogy ha a paradicsomot valaki megvásárolja, akkor az azért az otthonában több napon keresztül is fogyasztható és jó minőségű legyen. Tehát ezekkel az időkkel tudunk játszani az élelmiszer-mentésnél.”
Kiflik és zsemlék. Az áruházlánc szigorú belső szabályozásai miatt már nem értékesíthetőek. Ezeket is a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével juttatják el a rászorulóknak. A szervezet élelmiszergyártókkal és kereskedelmi vállalatokkal is együttműködik.
Cseh Balázs elnök, Magyar Élelmiszerbank Egyesület:
„Azzal foglalkozunk mi, hogy ezeket a szociális munkát végző szervezeteken keresztül eljuttassuk rászorulónak. Magyarországon 2005 óta működik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és több mit 300 szervezettel dolgozunk az országban és a tavalyi évben összesen több mint 5000 tonna élelmiszert tudtunk megmenteni.”
Balatonbogláron a Platán Alapszolgáltatási Központ munkatársai szállítják el minden reggel az üzletben összekészített élelmiszert.
Mészáros Miklós polgármester, Balatonboglár:
„Nagy örömünkre létrejött ez a kapcsolat, úgyhogy sok száz család évente mintegy 22 millió forint értékű élelmiszerhez tud hozzájutni és ez Boglárnak is egy nagy lehetőség.”
Bogláron kívül Hács, Lengyeltóti és Szőlősgyörök rászorulói is hozzájutnak az élelmiszer-mentő csomagokhoz. A helyi evangélikus egyházközség vezetői a korábbi adventi gyűjtések alkalmával szembesültek azzal, hogy nagy szükség van az adományokra.
Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna lelkész, Evangélikus Egyházközség:
„Van, ahol egyedülálló, van, ahol rokkantnyugdíjas, van, ahol nagy család, akár egy hét tagú kap ebből az élelmiszerből, illetve ami számomra még fontos volt, hogy nekünk van egy kis iskolánk Szőlősgyörökön, mivel hogy láttuk, hogy sok gyerek érkezik reggel, hogy nincs tízórai, aztán úgy megy haza, hogy uzsonna sem volt és hogy ők mindenképpen valahogy ebbe a programba kerüljenek be.”
A március óta működő balatonboglári élelmiszer-mentésben több mint 2500 kilogramm zöldség és gyümölcs valamint pékáru juthatott el a rászorulókhoz. Országosan 99 TESCO üzlet csatlakozott már a programhoz, melynek segítségével 12 millió adag ételt sikerült megmenteni.