Lukács Máté András

Vendégség Luther otthonában korona idején

Wittenberg – Luther Márton képviselői (Martin-Luther-Bund) vendégségbe hívták közép-európai szövetségeseiket az Úr 2020. évében, amikor a koronának nevezett járvány éppen visszaszorult. A meghívás célja az volt, hogy Luther külföldi tanítványai egy nyelvkurzus segítségével mélyebben elsajátítsák a germánus nyelvet, így többek között jobban tudjanak egymással teológia diskurzust folytatni. Utaztak is Luther otthonába, azaz Wittenberg városába a lengyel, a cseh, a szlovák, a szlovén, a lett, az észt lelkészek, teológushallgatók, egyházhoz kötődő személyek. Voltak köztünk idősek és fiatalok, hölgyek és urak. Természeten Luther magyar követői is elfogadták a meghívást, és tiszteletüket tették a reformáció szülővárosában. Magyarhonból két fős delegáció jelent meg a reformátor asztalánál: Buday Zsolt bényei lelkész (Zsolt diák) és Lukács Máté András galgagutai beosztott lelkész (Máté diák). Továbbá Romániából is egy magyar diák jött, Dinka Levente kolozsvári teológus hallgató.

Most akkor hogy is van ez a Sola Scriptura?

Hodász András katolikus pap a Papifrankó YouTube csatornán osztotta meg meggyőződését arról, ő miért hívő, miért keresztény és katolikus. Gondolataiban élesen kritizálta a Sola Scriptura elvét, további videóiban pedig a hit által való megigazulás tanátis. Véleményére Lukács Máté András az alábbi válaszvideót küldte.

Nógrádi evangelizáció

Egyházasdengeleg – A Nógrádi Evangélikus Egyházmegye szervezésében augusztus 11-én, vasárnap délután került ismét megrendezésre a hosszú múlttal bíró nógrádi evangelizáció. Idén Egyházasdengeleg adott otthont a közel kétszázötven fős gyülekezetnek, amely a 2Tim 2,1 alapján az Erősödj meg a kegyelemben! mottó jegyében gyűlt össze a helyi iskola udvarán.

Lehetetlen küldetés? – Lukács Máté búcsú-istentisztelete Maglódon

Gyömrő – Maglód – A maglódi evangélikus gyülekezet történetében Lukács Máté volt a hetedik lelkészjelölt, aki gyakorlati évét az agglomerációs kisvárosban töltötte. A gyülekezetben az a gyakorlat alakult ki, hogy a lelkészavatást követően hívják vissza volt hatodéveseiket „búcsú-istentiszteletre”. Lukács Máté hatodévet lezáró, hálaadó, elköszönő istentiszteletére augusztus 4-én került sor előbb a gyömrői leányegyházközség templomában, majd Maglódon.

Ajándék a Várban és a Várból – Lukács Máté ordinációja

Budapest – A Budavári Evangélikus Egyházközség templomában szentelték lelkésszé Lukács Máté Andrást 2019. július 7-én.

Böjti gondolat: Porszemek a passióban?

Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakos, végzős hallgatói által írt meditációkat olvashatják. Lukács Máté András a Maglódi Evangélikus Egyházközségben végzi szolgálatát. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

Hang vagy?

Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakos, végzős hallgatói által írt meditációkat olvashatják. Lukács Máté András a Maglódi Evangélikus Egyházközségben végzi szolgálatát. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

Lukács Máté Andrással a pluszról, a mínuszról és a 2/3-ról

Maglód – Ha szokványos interjút készítenénk Lukács Máté Andrással, a Maglódra menetrendszerűen érkező hatodéves evangélikus teológussal, biztosan azzal kezdenénk a beszélgetést, hogy szülei 8 éves korában elváltak, de édesapjával, aki humánerőforrás és -menedzsment diplomával vezetés- és szervezésfejlesztéssel foglalkozik, nagyon jó a kapcsolata. Örömmel beszélne ápolónőként végzett, most a zuglói önkormányzatnál adminisztratív munkakört betöltő édesanyjáról. Szeretettel emlegetné karosszérialakatos nevelőapukáját is. Büszkén sorolná 4 lánytestvérét: édes húgát, aki óvónőként az ELTE mesterszakán tanul, és pedagógiai módszertannal foglalkozik; a „Pál Apostolban” nyolcadikos és továbbtanulásért izguló féltestvérét; illetve a nevelőapai ágon ma már önállóan élő szakács és pincér hölgyeket. Csakhogy, hiába nevet Máté sokat (nem áruljuk el melyik kérdésnél…, jó, mégis: majdnem mindegyiknél!), ez nem egy könnyed bemutatkozó beszélgetés…

Adventi üzenet: Az Atyától kapott ünneplőruha

Adventi üzenet című sorozatunkhoz az Evangélikus Hittudományi Egyetem hatodéves hallgatói közül kértük fel a szerzőket. Az alábbiakban Lukács Máté András gondolatait olvashatják.

Indul az adventi sorozat

Az előző évekhez hasonlóan idén is Adventi üzenet címmel indít sorozatot az Evangélikus.hu. Az idei évben az Evangélikus Hittudományi Egyetem hatodéves hallgatói közül kértük fel a szerzőket.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Lukács Máté András csatornájára