2021

Számos témában tájékozódott az Országos Presbitérium

Május végétől újra személyes jelenléttel tarthatók a közgyűlések – döntött legutóbbi ülésén az Országos Presbitérium. A testület tagjai tájékozódtak az állami megállapodás jegyében megvalósuló óvodai projektekről és gyülekezeti beruházásokról, valamint a templomfelújítási program egyházunkat érintő keretösszegéről. A püspökök hamarosan gyakorlati útmutatót adnak ki a konfirmáció előtti úrvacsoraosztás lehetőségéről, nyár végén pedig mindhárom egyházkerületben lelkésztalálkozót szerveznek.

Húsvéti látomás: Isten ránk tekint, ismer és megszólít – Az LVSZ húsvéti üzenete

Genf – „Mária pedig a sírbolton kívül állt és sírt. Amint ott sírt, behajolt a sírboltba, és látta, hogy két angyal ül ott fehér ruhában, ahol előbb Jézus holtteste feküdt; az egyik fejtől, a másik pedig lábtól. Azok így szóltak hozzá: Asszony, miért sírsz? Ő ezt felelte nekik: Mert elvitték az én Uramat, és nem tudom, hova tették. Amikor ezt mondta, hátrafordult, és látta, hogy Jézus ott áll, de nem ismerte fel, hogy Jézus az. Jézus így szólt hozzá: Asszony, miért sírsz? Kit keresel? Ő azt gondolta, hogy a kertész az, ezért így szólt hozzá: Uram, ha te vitted el őt, mondd meg nekem, hova tetted, és én elhozom. Jézus nevén szólította: Mária! Az megfordult, és így szólt hozzá héberül: Rabbuni! – ami azt jelenti: Mester. Jézus ezt mondta neki: Ne érints engem, mert még nem mentem fel az Atyához, hanem menj az én testvéreimhez, és mondd meg nekik: Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez. Elment a magdalai Mária, és hírül adta a tanítványoknak, hogy látta az Urat, és hogy ezeket mondta neki.” (Jn 20,11–18)

Az evangélikus egyház püspöki tanácsa körlevelet adott ki virágvasárnapra

Budapest – Győr – Virágvasárnap igéjével köszöntjük az olvasót: „Az Emberfiának is fel kell emeltetnie, hogy aki hisz, annak örök élete legyen őbenne.” (Jn 3,14b–15)

Lobbanó szikra a keresztény könnyűzenében – Nevezz te is a Szikra-díjra!

Budapest – A Szikra Projekt a magyar keresztény könnyűzenei élet megerősödését, szakmai fejlődését szolgáló szakmai program, mely a fiatal tehetségek felfedezésétől és mentorálásától a professzionális produkciók színpadra állításáig minden folyamatra kiterjedően segíti az alkotókat.

2021-ben is folytatódik A reformáció öröksége sorozat

Budapest – Ismét megrendezésre kerülnek a Magyarországi Luther Szövetség és az Evangélikus Országos Gyűjtemény szervezésében A reformáció öröksége című sorozat előadásai az Evangélikus Országos Múzeumban.

Véget ért a házasság hete

Budapest – A budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban tartott ünnepi szentmisével ért véget hivatalosan is a 2021-es házasság hete. Az alkalmon személyesen is részt vett Herczegh Anita, a házasság hete központi programjainak fővédnöke és férje, Áder János köztársasági elnök.

Nem lesz idén népszámlálás, jövőre halasztották

Budapest – Egy friss kormányrendelet szerint a járvány miatt a 2021-es népszámlálás elmarad és csak 2022-ben kerül rá sor – írja a 444 a Magyar Közlöny alapján. A népszámlálást 10 évente tartják, elvileg május 1. és június 28. között lett volna a következő. Az elhalasztott adatfelvételt 2022. október 1. és november 20. között pótolják.

Víg esztendő – itt és most?

Egy ókori görög filozófusnak, az epheszoszi Hérakleitosznak tulajdonítják azt a gondolatot, hogy nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba, hiszen minden mozgásban van, a létezők folyamatosan változnak. Tehát a pillanatot nem lehet megismételni. Persze akik sokat ülnek az iskolapadban, érezhetik úgy, hogy megállt az idő egy-egy unalmasabb témakörnél, vagy hogy éppen elindult visszafelé. Azonban a legunalmasabb tananyagnak is a végére értünk egyszer, és hamar rájön az ember, hogy a preszókratikus filozófiának elég sokszor igaza van. (Hamburgerért Amerikába, életbölcsességért az antik Görögországba, ugye…)

Döntöttek: Digitális formában kerül megrendezésre az Ökumenikus Kirchentag 2021-ben

Frankfurt a.M. – Nem lesz külső látogató, nem lesznek tömegrendezvények, minden program digitális lesz: 2021-ben Frankfurtban az Ökumenikus Kirchentag (ÖKT) nem lesz olyan, ahogy tervezték, közölték a szervezők. A pandémia miatt ugyanis nem lehetséges a megbízható és biztonságos tervezés a hagyományos formában.

Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek (Jn 15,5–9) – Letölthető honlapunkról a 2021-es ökumenikus imahét füzete!

Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2021. január 17. és 24. között ismét megrendezi az ökumenikus imahetet. Ha a járvány nem szól közbe és más rendelkezések nem lesznek, akkor a Szent István Bazilikában (1051 Budapest, Szent István tér 1.) kerül sor a hivatalos megnyitóra, 2021. január 17-én 17 órakor. Szentbeszédet mond: dr. Erdő Péter bíboros és igét hirdet: Steinbach József református püspök.

Oldalak

Feliratkozás RSS - 2021 csatornájára