Heinrich Schütz

Jézus vére megtisztít – Újabb Schütz-felvétel a kelenföldi zenészektől

A kényszerű énekkari szünet idején a kelenföldi gyülekezet zenészei kisfilmek készítésébe fogtak: Heinrich Schütz magyarra átültetett műveit adják közre. Most János első leveléből szól a bizonyságtétel: „Jézus Krisztusnak, Isten Fiának vére megtisztít minket minden bűntől" (1Jn 1,7).

Hozsánna a magasságban! – Heinrich Schütz templomi koncertje

Budapest – A kelenföldi gyülekezethez kötődő muzsikusok igyekeznek folytatni karácsonykor megkezdett sorozatukat, amelyben Heinrich Schütz műveiből készítenek felvételeket magyar nyelven. Most a virágvasárnapi tételt adjuk közre.

Zsoltár a jó Pásztorról

Budapest – Heinrich Schütz tizenkettedik opusa a 23. zsoltár feldolgozásával kezdődik. Műfaját nehéz meghatározni, leginkább a „templomi koncert” kifejezés illik rá, amiből kisejlik, hogy a kor zenei újdonságai – barokk concertáló elv, monódia és generálbasszus – vegyülnek a reneszánsz motetták polifón gondolkodásmódjával.

Heinrich Schütz zenei freskója a magvetőről szóló példázatról

Budapest – Hatvanad vasárnap evangéliuma volt a magvetőről szóló példázat, hiszen az ünnep témája éppen Isten igéjének meghallását állítja a középpontba. Az evangélium szerint Jézus maga magyarázta el tanítványainak a példázatot, melyben „pazarló gazdaként” mutatja be az Atyát, aki mindenfelé szórja igéjét.

Heinrich Schütz (1585-1672): Jézus Krisztus születésének története

A kórustételek és közjátékok szövegét magyarra átültette Bálint Zsolt A felvételt a 2020-as világjárvány idején, kis csoportokban összegyűlve a Budapest-kelenföldi evangélikus gyülekezethez kötődő muzsikusok készítették Bence Gábor vezetésével.

Heinrich Schütz: Jézus Krisztus hét szava a keresztfán – magyar nyelven

Az a különleges helyzet, hogy 2020 nagyhetében nem tudunk közösségben megemlékezni Krisztus Urunk megváltó munkájáról, felértékeli a digitálisan rögzített istentiszteleteket, áhítatokat. Erre gondolva készítettük el az itt látható videót Heinrich Schütz oratorikus művéről, a Krisztus hét szaváról. A hangfelvételen magyarul hallhatjuk a négy evangéliumból összegyűjtött szövegeket, azokat a részleteket, melyek Jézus Krisztusnak a kereszten mondott szavait hagyományozzák reánk. Így elmélkedhetjük végig a kereszthalál állomásait, és így vonatkoztathatjuk azokat saját életünkre, megerősödve a megváltottság tudatában.
Feliratkozás RSS - Heinrich Schütz csatornájára