„Ballag már a vén diák...” – már az általános iskolában is

„Ballag már a vén diák...” – már az általános iskolában is

Share this content.

Sopron – Ma már nemcsak a középiskolákban, hanem az általános iskolákban és az óvodákban is rendeznek ballagási ünnepségeket. A jeles ünnepen a végzősök, tanárok, családtagok együtt búcsúztatják a közösen töltött éveket. Forrás: soprontv.hu

A ballagás kifejezés a latin „valetans”, búcsúzó szóból ered. A szokás  Selmecbányáról indult el az 1870-es években, majd az egész országban és az összes iskolatípusban elterjedt. A ballagási ünnepséget az általános iskolákban júniusban tartják meg. A Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában pénteken búcsúztatták a végzősöket. Az intézményben 2 osztály végzett, összesen 56 diák, kiknek mintegy 60%-a gimnáziumban folytatja tanulmányait, a többiek szakközépiskolában tanulnak tovább. A ballagási ünnepségen az alsóbb évesek, valamint a végzős osztály tagjai idézték fel az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, a tanárok pedig jótanácsokkal látták el a búcsúzó diákokat.

A ballagás szimbolikus jelentéssel is bír: a végzősök nemcsak iskolájuktól, hanem korábbi életüktől is búcsút vesznek. A ballagás a gondtalan gyermekkor végét, a felnőtté válás kezdetét jelenti. Egy korszak lezárul, a diákokra új élet vár.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!