Cigány napot tartottak Sárszentlőrincen

Cigány napot tartottak Sárszentlőrincen

Share this content.

Szöveg és fotó: Bakay Péter
Sárszentlőrinc – Évek óta megrendezik a Cigány ételek bemutatója című programot Sárszentlőrincen a helyi és környékbéli cigányok és magyarok számára, hogy megmutathassák/megkóstolhassák a cigány konyha finomságait a cigánylecsótól, a pörkölteken át a punyáig (beás cigányok kenyere), hogy ismerkedjenek egymással, egymás kultúrájával, és nem utolsó sorban, hogy Isten igéjére figyeljenek.

Ebben az évben a helyieken kívül Pálfáról, Tengelicről, Nagydorogról, Szedresről, Paksról, sőt Kiskőrösről is indultak csapatok, hogy bemutassák főzőtudományukat. A cigány- és a cigányokról szóló irodalomba Nyerges István, Sárszentlőrinc-Uzdról elszármazott kiváló cigány versmondó és a Major Róbert képviselte Esztrád színház vezette be a hallgatóságot.

A közös étkezés előtt Jézus szavára figyelt a nagyszámú résztvevő és vitte el magával az üzenetet: Nemcsak kenyérrel (pörkölttel, rongyolt tésztával, cigánylecsóval) él az ember, hanem minden igével, ami Isten szájából jön. A hagyományoknak megfelelően – a gondoskodó Isten kegyelméből – jövőre, június utolsó szombatján újra találkozunk…

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!