Egész-s-ég – Missziói-családi nap Pusztavámon

Egész-s-ég – Missziói-családi nap Pusztavámon

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg és fotó: Walkó Ádám
Pusztavám – A lélek egészsége állt a középpontban a tizennyolc egyházközséget egyesítő Fejér-Komáromi Egyházmegye missziói-családi napján, melyet idén a pusztavámi gyülekezet a település művelődési házában rendezett meg. A programokban bővelkedő alkalomra mintegy háromszáz hívő sereglett össze május 25-én, pünkösdhétfőn a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület második legnagyobb területű egyházmegyéjéből.

A szakadó eső és az igencsak lehűlt levegő sem szegte kedvét a nagy számban összegyűlt híveknek: pezsgő élettel töltötték meg a művelődési ház nagytermét. A jó hangulat közepette nem kis igyekezetébe került Ribárszki Ákosnak, a vendéglátó Pusztavám–Móri Evangélikus Egyházközség lelkészének, hogy a kezdő áhítatra mindenkit leültessen.

A missziói nap alapigéjéhez (Mt 9,12) kapcsolódva a fiatal lelkipásztor figyelmeztetett: az egészség nem csupán a testi betegség vagy fogyatékosság hiánya, hanem szociális és lelki jólét is. A test sem lehet egészséges, ha a lélek nem az – Isten igéje és szeretete, valamint a Szentlélek ereje nélkül nem valósítható meg az ember egészének jóléte. A Teremtőhöz kell fohászkodnunk a gyógyulásért, miként Jeremiás próféta is tette (Jer 17,14).

A hangulat fokozásához a Large Room zenekar is hozzájárult dicsőítő koncertjével. A felekezetközi együttes külön lutheránus vonzereje, hogy soraiban két fiatal evangélikus lelkész is tépi a húrokat: Keczkó Pál, a Budahegyvidéki, illetve Fűke Szabolcs, a Galgagutai Evangélikus Egyházközség lelkészi vezetője.

Illett a rendezvény vidám hangulatához dr. Kádár Annamária előadása. Szellemes, számos anekdotával és tréfával tarkított referátumában a marosvásárhelyi pszichológus a mesehősök viselkedésén keresztül ismertette az emocionális intelligencia fejlesztésének eszközeit. Az emocionális intelligencia elengedhetetlen a lelki jóléthez és a pozitív életérzéshez, a gyermekek mesehőseitől a szülők is sokat tanulhatnak e téren. A lélek egészségét és a kiegyensúlyozott személyiséget a mesehősök „életbátorsága” és leleményessége példáján is ki lehet alakítani, illetve megőrizni – fejtegette a lélek szakértője. A tanulságos előadást hosszú vastapssal jutalmazta a közönség.

Míg a szülők a mesepszichológia rejtelmeit hallgatták, a népes gyerekhadat arcfestés, rajzverseny, sport- és kézművesprogramok, illetve vetélkedők várták.

A világi előadót evangélikus háziorvos követte: dr. Koch Béla Balatonszabadiban praktizál, és ugyanott tagja a presbitériumnak. Hit és egészség címmel tartotta komolyabb hangvételű előadását, melybe gyakran szőtt verseket – többek között Túrmezei Erzsébet és Szepsy Eleonóra líráját. Korábbi pácienseinek tanúságtételei alapján az imádság gyógyulásban betöltött szerepét hangsúlyozta. (A presbiter háziorvos 2009-ben adta ki Hit és betegség című füzetét, melyben tizenegy korábbi betege gyógyulásának történetéről írt.)

A lélek egészségéhez a boldog házasság is előfeltétel – ebben segít a Bibliai Házassággondozó Szolgálat. Az ökumenikus belmissziós szervezetet két evangélikus munkatársa mutatta be a nap záróprogramjában: Kadlecsik Tibor és felesége, Anikó. A szolgálatban huszonegy házaspár dolgozik, céljuk, hogy a házasságban élőket bibliai alapokon segítsék kapcsolatuk építésében, a konfliktusok kezelésében. A missziói és családi nap úrvacsorás istentisztelettel zárult. Az igehirdető, Ittzés János nyugalmazott püspök Mt 9,9–12 alapján szólt arról, hogy a gyógyulást Krisztus, „az áldott orvos” szeretete és követése jelenti.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!