Gyermek- és ifjúsági tábort tartottak Lucfalván – Videó!

Gyermek- és ifjúsági tábort tartottak Lucfalván – Videó!

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu
Lucfalva – Augusztus 5. és 10 között – talán az idei nyár legforróbb hetében – száz fiatal gyűlt össze a Nógrád megyei Lucfalván. Az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE), az amerikai Hauge Foreign Misssion (HFM) és a helyi gyülekezet által szervezett evangélikus nyári gyerektábor már évek óta működik, de idén egy újdonsággal rukkoltak elő a szervezők. Mivel sok – a táborban évről-évre megforduló – ifjú kinőtt a gyerektáborból, ezért párhuzamosan nekik ifjúsági tábor indult, ugyancsak Lucfalván. A nap néhány programján közösen vett részt mindenki, de Dávid életének feldolgozásában különvált a két csapat: a hatvan gyermek és a negyven ifi korosztályhoz tartozó fiatal. Szöveg: Horváth-Hegyi Áron. Fotó és videó: Daniel Keinanen (lelkész - Onalaska, Wisconsin)

A táborba legfőképp helyi és környékbeli fiatalok érkeztek, de az ország számos városából is, úgy mint például: Győr, Budapest, Orosháza. Utóbbiak – szokás szerint – a helyben lakó részvevők családjaiknál kaptak szállást, ami azért is jó, mert ezáltal a régi és új barátságok sokkal inkább elmélyülhetnek.

Az amerikai csapat Jonathan Unverzagt lelkész (Onalaska, Wisconsin) vezetésével érkezett. A magát konzervatívnak valló Hauge misszióval az EKE-nek 1996 óta van testvérkapcsolata, tehát már volt idő kitapasztalni, hogy a külföldi keresztyén testvéreket miként lehet bevonni a magyar gyermekek közötti szolgálatba. A nyelvi különbségek mindenesetre a legkevésbé sem okoztak fennakadást. A magyar szolgálók között több, angolul jól tudó vezető kifogástalanul adta át az üzenetet, az amerikaiak pedig nagyon kedvesen vegyültek a táborlakók közé, hogy minél jobban megismerhessék őket, és nemcsak szavakkal de tettekkel is bizonyságot tegyenek hitükről: végtére ezért utaztak nyolc ezer kilométert.

A nap nyolc órakor kezdődött a közös reggelivel. Délelőttönként Dávid élete került előtérbe. A kicsik játékosan, flanel segítségével, a nagyok Jonathan Unverzagt tanítása és kiscsoportos beszélgetések által mélyedhettek el a témában. Ebéd előtt, a templom hűsében az amerikaiak bábjátékkal és angol énekek tanításával foglaltál le a csapatot. Kora délután a kicsik kézműveskedtek, a nagyobban a drámajáték fortélyait tanulhatták Jonathan segítségével, és előkészíthették rövid pantomim jeleneteiket a pénteki előadásra. A kinti játék és vacsora után az esti sorozaton – amelyre a falu lakóit is invitálta a helyi lelkész, Malik Péter Károly – ugyancsak Jonathan szolgált. Jézus csodatételein keresztül a lelkész arra hívta fel a figyelmet, hogy Jézus nem azért kérdez, mert információra van szüksége, hanem mert próbára tesz, és tudni akarja: bízunk-e benne, hogy számára minden lehetséges, vagy csupán az emberi tehetetlenséget látjuk. Isten mindent lát és tud, és azt várja, hogy hozzá forduljunk életünk minden örömével és problémájával, hogy napról-napra erősebbé váljon vele való személyes kapcsolatunk.

Hivatkozások: További képek. -
Címkék: Lucfalva - ifjúság - gyermek - tábor -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!