Hinni és emlékezni – Német nyelvű istentisztelet lesz a Budavárban a szászok Romániából való kitelepítésének emlékére

Hinni és emlékezni – Német nyelvű istentisztelet lesz a Budavárban a szászok Romániából való kitelepítésének emlékére

Share this content.

Forrás: Északi Püspöki Hivatal
Budapest – 2014. szeptember 21-én, vasárnap 9 órától német nyelvű istentiszteletet tartanak a budavári evangélikus templomban, amelyen megemlékeznek a szászok Romániából való kitelepítéséről. Az alkalmat a PAX Televízió élőben közvetíti.

A békéért és igazságosságért mottóval indultak zarándoklatra Magyarországra erdélyi szász evangélikus testvéreink, Reinhart Guib püspök vezetésével. Útjukon nyomon szeretnék követni annak a kétszázezer erdélyi szásznak a menetét, akik 1944-ben Romániából Németországba lettek kitelepítve. Az akciót 2014. augusztusában indították el Nagyszebenben. A Magyarországon és Ausztrián át a németországi Drabenderhöhébe tartó csapat 2015. januárjában ér célhoz. Útjukon megtekintik majd azokat az értékeket, amelyeket az egyes országok keresztény közösségei tárnak eléjük. Nyolc állomáson nyolc-nyolc értékről fognak elfongolkodni.

„Örülünk annak, hogy ez az akció összeköti majd a Romániai Szász Evangélikus Egyházat a Magyarországi Evangélikus Egyházzal” - írta Reinhart Ruib erdélyi szász püspök Fabiny Tamás külkapcsolatokért felelős magyarországi evangélikus püspöknek küldött levelében. - Az emlékezésen túl utunk fontos feladata az is, hogy hívő testvéreinkkel találkozzunk és azokkal szellemi közösséget alkossunk.”

Egyik szimbólikus, immáron negyedik állomásuk szeptember 21-én a várban található evangélikus templomban lesz. A liturgiában Bence Imre és Denis Arion lelkészek működnek majd közre. A prédikációt Zoran Kézdi tartja és a Hinni és emlékezni kiállítás részleteibe pedig dr. Stefan Cosoroabă vezeti be az összegyűlteket. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!