Kórusélet és pandémia – Az oroszlányiakat is szorongatja a közös munka élményének hiánya

Kórusélet és pandémia – Az oroszlányiakat is szorongatja a közös munka élményének hiánya

Share this content.

Szöveg: Sztruhár András, sorozatszerkesztő: Vitális Judit / Evangélikus.hu, fotó: oroszlányi kórus és zenekar archívuma
Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságú, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Az ötödik részben Sztruhár András kórus- és zenekari elnök számol be az oroszlányi ének- és zenekar elmúlt bő egy évéről.

Énekkarunk 1962-ben a helyi evangélikus gyülekezet tagjaiból alakult meg Nagy Dániel vezetésével. Szolgálatunkkal elsősorban a vasárnapi istentiszteleteket igyekeztünk színesebbé tenni. Nagy Dániel betegsége miatt 1995-ben lánya, Milán Zoltánné vette át az együttes irányítását.

Az istentiszteleti szolgálatokon kívül évente három-négy oratórikus koncertet adunk a helyi evangélikus templomban, és rendszeresen fellépünk a környező településeken. Háromévente a németországi plochingeni fúvószenekar vendégeként az ottani evangélikus gyülekezetben és annak környékén koncertezünk. Külföldi útjaink során szívügyünknek tekintjük a 20. századi magyar egyházi zene bemutatását és népszerűsítését.

A nyári időszakban neves vendégművészek közreműködésével további két-három kamarakoncertet is tartunk. Ének- és zenekarunk meghatározó szerepet tölt be a város és a megye komolyzenei életében. Kórusunk létszáma negyvenöt fő, ezt egészíti ki az oratórikus művekben közreműködő zenekari tagok és szólisták tizennyolc–huszonnégy fős csoportja.

Szólampróbáinkat (szoprán, alt és tenor/basszus) általában heti három alkalommal tarjuk. Ez a koncertek előtti időszakban kiegészül hat-nyolc összpróbával, illetve zenekaros próbával.

Az elmúlt év tavaszán, a virágvasárnapi koncertünk zenekaros próbái előtt fel kellett függesztenünk a próbafolyamatot a pandémia miatt. Majd nyár elején újrakezdtük, két Bach-kantátával készülve a szeptemberi kórusévfordulóra. A megbetegedések számának növekedése miatt szeptember elején ismét abba kellett hagynunk a felkészülést, és a koncertre sem kerülhetett sor.

Véleményünk szerint az online tér nem alkalmas az énekkari próbák megtartására, ezért azok 2020 szeptemberétől szünetelnek nálunk. A remélt mielőbbi újrakezdés minden amatőr együttes, így kórusunk működésében is komoly próbatétel lesz. Egyfelől szorongat bennünket az éneklés, a közösségi találkozás és a közös munka élményének hiánya, másfelől ma még nehéz felmérni, hogy az „énekmentes” időszaknak milyen következményeivel kell majd szembesülnünk.

Azt reméljük, hogy a második félév tervezett alkalmaira időben fel tudunk készülni, és 2022-ben méltóképpen meg tudjuk ünnepelni kórusunk megalakulásának hatvanadik évfordulóját.

A virtuális kórustalálkozó céljából létrehozott YouTube-csatornára feltöltött felvételüket, egy 2019. április 13-i hangverseny részletét, IDE kattintva lehet meghallgatni.

A sorozat 1. része: Kórusélet és pandémia – A csákváriak két lezárás között edzőtáboroztak
A sorozat 2. része: Kórusélet és pandémia – Az online próbákból kimaradókra is gondol a Magdala karnagya
A sorozat 3. része: Kórusélet és pandémia – Rákospalotán főként lelkileg szenvedik meg a próbák hiányát
A sorozat 4. része: Kórusélet és pandémia – Pécsett nem akarták online próbákkal megbontani a közösséget

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!