pandémia

Osztály? Jelen!

Az evangélikus oktatási intézményekben is újra személyes jelenléttel folyik a tanítás és a tanulás, miután május 10-én a felső tagozatos és a középiskolás diákok is visszatértek az iskolapadba. Az alábbi körképben abból szemezgetünk, hogy az ország más-más pontjain miként élték-élik meg ezeket a napokat.

Kórusélet és pandémia – Kelenföldön a tagok hűsége ad reményt a jövőre nézve

Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságú, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Az utolsó részben Bence Gábor kántor, karnagy számol be a budapest-kelenföldi gyülekezet kórusának elmúlt bő egy évéről.

Kórusélet és pandémia – Az oroszlányiakat is szorongatja a közös munka élményének hiánya

Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságú, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Az ötödik részben Sztruhár András kórus- és zenekari elnök számol be az oroszlányi ének- és zenekar elmúlt bő egy évéről.

Nem ballagtak, de vizsgáznak

A 2020/21-es tanév tavaszi érettségi időszakában a vizsgázó végzősökről és az írásbeli feladatok értékeléséről, értelmezéséről szóló híradásokban sok szó esik a koronavírus-járványról. Természetesen így van ez, mert ők azok a diákok, akiknek felkészülési idejét, az elmúlt majd másfél évet jelentősen átalakította a pandémia. A digitális oktatás során önálló, felelős döntéseket kívánó helyzetekkel találkoztak, érettségükről jóval hamarabb kellett tetteiken keresztül számot adniuk, mint ahogy a vizsganapokra sor került.

Kórusélet és pandémia – Pécsett nem akarták online próbákkal megbontani a közösséget

Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 4. részében Lovász Péterné Balázs Magdolna számol be a pécsi evangélikus énekkar elmúlt bő egy évéről.

Fokozatos nyitás és várva várt találkozások a segélyszervezet intézményeiben

Megfeszített munkával és kitartással, sikerült megvalósítania az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatában dolgozó munkatársainak a tavaly tavasszal kitűzött célt: A járványhelyzetben sem engedni el a rászorulók kezét!

Kórusélet és pandémia – Rákospalotán főként lelkileg szenvedik meg a próbák hiányát

Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 3. részében Csernyik Balázs számol be a rákospalotai gyülekezet énekkarának elmúlt bő egy évéről.

Kórusélet és pandémia – Az online próbákból kimaradókra is gondol a Magdala karnagya

Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 2. részében Simon Barbara számol be a maglódi Magdala ökumenikus kórus elmúlt bő egy évéről.

Kórusélet és pandémia – A csákváriak két lezárás között edzőtáboroztak

Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Elsőként Szebik Ildikó számol be a csákvári Harmonia Floriana Kórus elmúlt bő egy évéről.

A középiskolák végzőseinek véget ért a tanév

A Magyarországi Evangélikus Egyház 19 középiskolai intézményében búcsúztatják ezekben a napokban a végzős diákokat: a hagyományos ballagás helyett idén jellemzően online osztályfőnöki órákon, videóüzeneteken keresztül látják igazgatójukat, tanáraikat, iskolalelkészüket és társaikat a diákok.

Oldalak

Feliratkozás RSS - pandémia csatornájára