A titok nyitja – A Déli Evangélikus Egyházkerület családi missziói napja – Fényképes beszámoló Orosházáról – Frissítve videókkal!

A titok nyitja – A Déli Evangélikus Egyházkerület családi missziói napja – Fényképes beszámoló Orosházáról – Frissítve videókkal!

Share this content.

Szöveg és fotó: Kiss Tamás, fotó: Horváth Tamás, Jó András, videó: Szekeres Pál
Orosháza – A Déli Evangélikus Egyházkerület családi missziói napján jártunk. Ezen az oldalon a következő napokban bővülő anyagokkal számolunk be a több, mint ezeregyszáz déli evangélikust megmozgató eseményről.

Megtelt az orosházi evangélikus templom a Déli Evangélikus Egyházkerület missziói napján. Akik ott voltunk tapasztalhattuk, hogy az összegyűlt több, mint ezeregyszáz evangélikus, akkor is elfért volna, ha kicsit összehúzza magát és mindenki hoz magával még valakit, hiszen ezek a régen nagyobb tömeget látott hatalmas templomaink mai szemmel elképesztő méretekkel rendelkeznek.

Ördög Endre házigazda lelkész elmondása alapján eredetileg - a karzatokkal együtt - akár háromezer embert is képes volt befogadni a „gyülekezetből nőtt város” evangélikus temploma. Az idei missziói nap szervezői nem álmodtak ekkorát, de kongó templomokhoz szokott szemünknek mégis szokatlanul szép látvány volt, hogy egy ekkora templom földszintjén szinte minden sort megtöltöttek az evangélikus testvérek.

A szervezők minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a sokféle lutheránus kegyességekből érkezők széles palettáról válogathassanak lelkükhöz közel álló programot a nap során, mégis maradjon idő a személyes találkozásokra, beszélgetésekre.

A templomi gyülekezést idén Szeverényi János országos missziós lelkész evangelizációs igehirdetése követte, majd egy rövid bevezetés után csoportbeszélgetések következtek. A csoportbeszélgetésekről kijövőket már az ajtóban várta az ebédcsomag, amivel kicsit feltöltekezve választhatott ki-ki a komoly- és könnyűzenei programok, az előadás illetve elcsendesedés között.

A nap során a fiatalok sem maradtak program nélkül, hiszen a kissebbeket a Hajnal Evangélikus óvoda, a konfirmandus kort már elhagyókat pedig a Székács József Evangélikus Gimnázium várta egész napos programmal.

Az orosházi fúvósok a templom tornyának erkélyén zenélve hívogatták vissza a híveket a templomba. Ezt a programpontot ugyan részben elmosta a szemerkélő eső, de senkinek sem szegte kedvét, hogy a zenészek a templom karzatán folytatták szolgálatukat. Az újra egybegyűlt résztvevők együtt örülhettek az egyházkerület idei kitüntetettjeivel, akik közül Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő idén is interjút készített az év diakónusával, pedagógusával és lelkészével.

A nap „hivatalos része" úrvacsorás istentisztelettel zárult Gáncs Péter püspök igehirdetésével. A záróistentisztelet offertóriuma (264 065Ft) teljes egészében a Szarvasi Középhalmi Misszió munkáját segíti.

Idén a szarvasi Középhalmi Missziót támogathattuk

A Középhalmi Misszió története 1984-ig nyúlik vissza, amikor Nobik Erzsébet lelkész és dr. Sárkány Angyal orvos vezetésével heti rendszerességgel tartottak „egyházi gyógyító” alkalmakat alkoholbetegeknek a szarvas-ótemplomi gyülekezetben. 1992-ben alakult meg a Középhalmi Misszió, amely megalakulása óta évente három gyógyító konferenciát, csendeshetet tart. Fő feladata a szenvedélybetegek, a lelkileg sérültek gondozása, gyógyítása. Ezt részben megelőző, részben utógondozó munkával segíti. Sok olyan gyógyulni vágyó szabadult itt meg a szenvedélyétől, akik szívesen számolnak be új életükről. A felnőttek gondozását önkéntes lelkészek végzik. Missziónk 1993 óta alapítványi formában végzi a szenvedélybetegek segítését, az idősek és a nagycsaládos, nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek körében végzett szolgálatát Szarvas külterületén. Alkalmaink finanszírozása összetett, a legnagyobb részt a Magyarországi Evangélikus Egyház vállalja, de létfontosságúak a jelentkezők és a külsős személyek adományai is. Terveink között szerepel, hogy újból szokásba hozzuk a nagycsaládosok, a gyermekek napjait. Az Evangélikus Alkohol- és Szenvedélybeteg-mentő Középhalmi Missziói Szolgálat szeretettel vár minden rászorulót. Valljuk, hogy a szenvedélyektől csak Isten segítségével lehet megszabadulni! Mi ennek érdekében Bibliát olvasunk, imádkozunk, és sokat beszélgetünk. Mindenkit igyekszünk meghallgatni! Mindenkiért imádkozunk.

Erdélyi Zoltán, Nagyszénás

Azoknak, akik nem siettek nagyon haza, lehetőségük volt a város főterén felállított színpadon zenés bizonyságtételeket hallgatni a helyi Credo zenekar és Pintér Béla szolgálatával.

Egyházkerületünk díjazottai 2014-ben:

Tessedik-díjasok:

Az év lelkésze: Kis János lelkész

Az év pedagógusa: Bolemányi Judit hitoktató

Az év diakónusa: Kis Gabriella intézményvezető helyettes

Ordass-emlékplakettet kapott:

Széll Bulcsú lelkész

Prónay-emlékplakettet kapott:

Ónodi Szabolcs pedagógus

Szemerei Zoltán Országos Presbitériumi tag

Hűségérmesek:

Buják Imre felügyelő

dr. Váriné Domán Gabriella egyházmegyei gazdasági felelős

Bánszky Mihály volt gondnok, presbiter

Dudla Imre volt gyülekezeti és egyházmegyei felügyelő

Kendeh Györgyné egyházmegyei gazdasági felelős

Kiss Tamás fotói:

Horváth Tamás képei:

Jó András képei:

Bankó Pál képei:

VIDEÓK:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!