Közös ünnep, hagyományteremtés. Bogival [Győri Boglárka lelkész – a szerk.] 2012-ben házasodtunk össze, és igyekeztünk a saját hagyományainkat kialakítani az ünnepek kapcsán. Persze mindegyikünk hozott valamit magával a családi tradíciókból, és így próbáltuk megalkotni a közös ünnepet. Természetesen a karácsonyaink elég speciálisan telnek, csakúgy, mint más lelkészekéi. Talán tovább nehezíti a helyzetet, hogy lelkész házaspárként az ünnepek előtt és alatt mindketten dupla terhelésnek vagyunk kitéve.
Egyik évben – épp amikor az első fiunkat vártuk – a sok ádventi program szervezése közben félrecsúszott a kommunikációnk. Én meg voltam győződve, hogy a szentesti menüt Bogi már megvette, Bogi pedig biztos volt benne, hogy a nagybevásárlásnál én mindent beszereztem. Egészen az esti istentisztelet végéig abban a hiszemben voltunk, hogy minden rendben lesz a vacsorával. Amikor azonban a belenéztünk a hűtőbe, meglepődve tapasztaltuk, hogy nincs ott a megszokott alapanyag. Végül gyorsfagyasztott ételek kerültek az asztalra, mélyhűtött sült krumplival…
Ez az élmény nagyon meghatározó maradt mindkettőnk számára. Rájöttünk, hogy sokkal jobban kell figyelnünk a saját ünnepünkre is. A következő évben Bogi már jó előre elkezdte keresgélni az ételeket, sok vasárnap telt el azzal, hogy megtaláljuk az ideális szentesti menüt. Kipróbáltuk sok séf különféle receptjeit, míg egyszer csak a sztárszakács Fördős Zé csatornáján Bogi rátalált erre a különleges lazacra. Az első falat után egymásra néztünk, és azóta minden egyes karácsonyeste ezzel az ízzel lesz teljes.
Ezt az ételt máskor nem is készítjük el, csak azon az egy napon, hogy minden évben örömmel és felfokozott izgalommal várhassuk az estet, amikor megízlelhetjük a morzsás lazacot batátával!
Ünnepi morzsás lazac édesburgonyával, vajas mártással
Hozzávalók
A lazachoz:
1,5-2 kg lazacderék filézve
180 g olajos mag (dió, mandula,
pisztácia vegyesen)
2 ek. dijoni mustár
1 citrom
1 kis csokor petrezselyem
3 ek. panko morzsa
1 ek. olívaolaj
só, bors
A mártáshoz:
2 ek. vaj
2 ek. liszt (elég másfél kanál)
kb. 150 ml húsleves vagy alaplé
200 ml tejszín
1 citrom
fél citrom frissen facsart leve
só, bors
1 kis csokor petrezselyem
Köret:
1 kg édesburgonya
Elkészítés
A lazacot sózzuk-borsozzuk. Az olajos magvakat késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a mustárt, a reszelt citromhéjat, a vágott petrezselymet, és az egészet durvára aprítjuk. A keveréket egy tálba tesszük, és elkeverjük a panko morzsával. A lazacfilét beborítjuk a magos morzsával, amelyet jól rányomkodunk. Meglocsoljuk egy kevés citromlével és olívaolajjal. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A mártáshoz felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, és kissé lepirítjuk, ügyelve, hogy ne barnuljon meg. Felöntjük a meleg húslevessel, és simára keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, és forráspontig hevítjük, de nem forraljuk fel. A citrom reszelt héjával, citromlével, sóval és borssal ízesítjük. A végén hozzákeverjük a finomra aprított petrezselymet is.
A sütőből kivett lazacot azonnal felszeleteljük, és a mártással tálaljuk.
A köretnek való édesburgonyát meghámozzuk, forró vízben feltesszük főni. Miután megpuhult, leszűrjük, és krumplinyomóval átnyomkodjuk. Rögtön tálalható.