Fenséges vacsora szenteste
Ezt a nagyszerű receptet férjem édesanyjától tanultam, aki templomba járó édesanyaként és feleségként igyekezett összehangolni a szentesti istentiszteletet a finom vacsorával. Hosszú éveken keresztül a szülői ház melegével várt minket, közel s távolban lévő testvéreket, rokonokat ez az ínycsiklandó étel.
A szolgálati hely változásával a távolságok is megnőttek. Ezért ma már „forgóban”, férjem édesanyjánál, húgánál, Editnél és nálunk töltjük a karácsonyt. Ebben az évben mi látjuk vendégül a családot, először Budapesten. Az említett fogás most is biztosan az ünnepi asztalra kerül.
Kondor Klára
Kolbásszal töltött sertéskaraj majonézes, narancsos almasalátával
Hozzávalók (4 személy részére): körülbelül 1 kg békéscsabai kolbásszal töltött sertéskaraj, 6 db közepes méretű alma, 450 g tejföl, majonéz, porcukor, mustár, só ízlés szerint.
Elkészítés: Az előkészített, fűszerezett karajt belehelyezzük a sütőedénybe ujjnyi vízzel, majd lefedjük. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük, körülbelül
1 óra 20 perc sütés után kivesszük a sütőből, és lefedve hagyjuk még egy ideig. Miután kihűlt, becsomagoljuk alufóliába, másnapig a hűtőszekrényben tároljuk. Étkezés előtt közvetlenül vékonyan felszeleteljük. A majonézes, narancsos almasalátát étkezés előtt néhány órával készítsük el, hogy összeérjenek az ízek. Egy edénybe összekeverjük a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Ízlés szerint sózzuk, és egy kevés porcukrot is teszünk bele. A megmosott almát meghámozzuk, cikkekre, majd kisebb kockákra vágjuk, összekeverjük a már elkészített alappal. A narancsot vékony kockákra szeletelve az almára helyezzük, majd a hűtőbe tesszük a salátát.
Gyertyafény, szép remény, karácsonyi (apró)sütemény…
A mi gyerekeink valahogy nem szerették a habos tortacsodákat, annál inkább a kakaós csigát, a kalácsot, a palacsintát – és mindenekfelett az aprósüteményeket, kekszféléket. Nálunk a szülinapi torta huszönötödször is ugyanaz a palacsintatorta, még véletlenül sem például orosz krémtorta. A szeretetvendégségen kapott süteménycsomagból mindig a linzerkarika és a darálós keksz fogy el leghamarabb, a szegény Fekete-erdő sütik és a lúdlábak pedig hiába kínálják magukat, legtöbbször érintetlenül maradnak.
Ha tehát – a felkérésnek eleget téve – hű akarok maradni a családi hagyományainkhoz, akkor néhány olyan egyszerű keksz receptjét osztom meg, amelyek egy csöppet sem látványosak, ám nélkülük nálunk nincs karácsony. A recepteket egy Németországban közkedvelt női magazin, a Brigitte egyik karácsonyi különszámában ismertem meg huszonöt évvel ezelőtt. Odakint több évszázados múltja van a „Plätzchen”-, azaz az aprósütemény-sütésnek, amelybe lelkes némettanárként a tanítványaimat is igyekeztem beavatni. Így szép hagyománya lett annak, hogy az egyik csoportommal évről évre német receptek alapján sütögetünk a konyhámban, majd az ádventi koszorú körül karácsonyi dalokat éneklünk és igét hallgatunk. Bár már két éve leérettségiztek, idén is izgalommal várom őket ádvent első vasárnapján.
Ilyenkor hosszúak az éjszakák: éppen alkalmasak arra, hogy szép sorban begyúrjam az aprósütik tésztáját. Így aztán a karácsony előtti napokban több alufóliába csomagolt gombóc várakozik a hűtőnkben. A kötelező mézeskalácstészta mellett három további fajta biztos, hogy mindig ott van: a csokis-mogyorós puszedli, a diós-villás keksz és a vaníliás perec tésztája.
Amikor aztán kitör a téli szünet, és mindhárom gyerekünk végre itthon van, kezdődhet a sütés! Mindenki kiveszi a részét a golyó- és hurkaformálásból, lapításból, kenegetésből és díszítésből. Fahéj- és vaníliaillat lengi be a házat, sok a nevetés, nem kell az órát nézni, és ha már így együtt a kaláka, akkor mi mást hallgatnánk (és énekelnénk) közben, mint a Kaláka együttes betlehemes lemezének dalait:
Gyertyafény,
szép remény,
karácsonyi sütemény.
Máskor arra jártam én,
hol a házban teli tálak
énekelnek, táncot járnak,
körben angyalhaj lobog
év végén, de még idén.
(Weöres Sándor:
Téli nyalánkságok; részlet)
Miután minden kész, színre lép a férjem, Tamás. Szertartásosan végigkóstolja a választékot, majd minden évben kijelenti, hogy akkor is a csokis-mogyorós puszedli a legfinomabb.
A diós-villás keksz a készítése miatt vált fontossá számunkra. A ma már felnőtt gyerekeink még mindig „lapítani” akarnak, vagyis villával lenyomni a kész golyókat – ezért lett a neve „villás”. Úgy látszik, gyerekként izgalmas dolognak tűnt „nyomot hagyni”, és ma is szívesen nosztalgiáznak ezen.
Az én kedvencem a vaníliás perec, amelyet a végén citrommázzal szoktam bekenni. Ez az édes keksznek enyhén fanyar utóízt kölcsönöz.
Jóízű karácsonyvárást kívánok mindenkinek!
Fabiny Katalin
Vaníliás perec
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál vaníliaaroma vagy egy rúd igazi vanília kikapart belseje, 15 dkg puha vaj vagy margarin, 2 tojássárgája. A mázhoz: 3 evőkanál citromlé, 5 dkg porcukor.
Elkészítés: Minden hozzávalót összegyúrunk, majd a tésztát 1 órára hidegre tesszük. Lisztes kézzel körülbelül 15 centiméter hosszú, vékony hurkákat formálunk, amelyeket perec alakban a sütőpapírral bélelt tepsire fektetünk. Szebbek lesznek a perecek, ha középen nemcsak keresztbe rakjuk a végüket, hanem csavarunk egyet rajtuk (lásd a képen). Villanysütőben 175 Celsius-fokon 15 percig sülnek. Miután kihűltek, megkenjük őket a citrommázzal. Színes szórócukorral díszíthetjük őket.
Csokis-mogyorós puszedli
Hozzávalók: 5 tojássárga, 15 dkg porcukor, 30 dkg őrölt mogyoró, 10 dkg (1 tábla) reszelt étcsokoládé, 10 dkg egész mogyoró a díszítéshez.
Elkészítés: A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált mogyorót és a reszelt étcsokit, majd a tésztát 30 percig pihentetjük. Két teáskanállal kis halmokat helyezünk a sütőpapírral kibélelt tepsire, és mindegyik halmocska közepébe egy szem egész mogyorót ültetünk. 200 Celsius-fokon körülbelül 20 percig sütjük. Vigyázat: a férjek előszeretettel tüntetik el a kekszek ékességét, a mogyorószemeket!
Diós-villás keksz
Hozzávalók: 15 dkg darált dió, 30 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 15 dkg porcukor, 18 dkg puha vaj vagy margarin, 1 egész tojás.
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, és fél órára hűtőben állni hagyjuk. A tésztából golyókat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd villával lelapítjuk őket. 200 Celsius-fokon 10-15 percig sütjük a kekszeket. Tetszés szerint az egyik felüket sötét csokimázba márthatjuk. Így nemcsak szebbek, de még finomabbak lesznek.
Testvérkapcsolatos karácsonyi mézes
Elöljáróban annyit, hogy férjem, János szorgalmas mézessüti-fogyasztó. Az év bármely szakában szívesen eszi – a mézeskalács lehet csupasz vagy írott, a puszedli csokis vagy fehér bevonatos, töltött, mindegy.
Pont emiatt érzékeny kérdés az ideális karácsonyi mézes. Többféle recepttel kísérleteztem az évek során, de egyik sem volt az igazi. Azt figyeltem meg, hogy a másutt kóstolt mézeskalácsok otthon elkészítve sosem ízlenek annyira. Különösen így volt ez kedves anyósom, „Muttika” mézesével. Saját kezével írta le nekem a receptet, de akkor sem működött. Beláttam, hogy hiába. Van, amit nem lehet utánozni: a nagyszülői házat, az első konyhában körbeállt fát, a csillagszórót. Nincs párja a spájzból utántöltött sütis tálcának a grillázs ostyalappal, a zserbóval, no meg a mézeskaláccsal: kör vagy szívecske, tetején egy szem dióval. Az otthon íze.
Az áttörést Eszter lányunk finnországi ösztöndíja jelentette. Lelkendezett egy mézesről, amely hasonlít a hazaira, de kicsit kekszesebb. Van benne narancshéj és gyömbér is. Addig keresgélt a neten, míg a Nosalty.hu oldalon rátalált a „finn karácsonyi, azonnal puha mézeskalács” receptjére. Finnes, testvérkapcsolatos és nem utolsósorban egyedi ízvilág a nagycsaládban. A díszítés leendő menyünk, Dia reszortja. Évek óta ezt sütjük karácsonykor.
Szemerei Enikő
Mézeskalács finn módra
Hozzávalók (4 adag): 1 kg liszt, 30 dkg Rama margarin, 30 dkg cukor, 5 tojás (3 a tésztába, 1 a díszítéshez, 1 a kenéshez), 25 dkg méz, 2 kávéskanál (nem mokkáskanál!) őrölt gyömbér, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt narancshéj (szárított vagy friss, reszelt, fehér rész nélkül), 2 kávéskanál őrölt fahéj, 3 kávéskanál szódabikarbóna, 12 dkg porcukor (a díszítéshez).
Elkészítés: Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. A mézet és a fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig kevergetjük, amíg kihűl. A három tojást felverjük a cukorral. Ezt a háromfélét összegyúrjuk. (Nem kell nagyon, csak hogy összeálljon; ha nem áll össze, akkor kevés tejfölt adunk hozzá.) Utána a tésztát egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap fél centiméteresre nyújtjuk, kiszaggatjuk formákra, és 170 Celsius-fokon kisütjük. A cukormázhoz egy tojásfehérjét nagyon kemény habbá verünk a porcukorral. Nyomózsákba töltjük, és mintázzuk a mézeskalácsokat. A cukormáz egy éjszaka alatt szárad meg, de ha meleg van a szobában, kevesebb idő is elég neki.
A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 49–50. számában jelent meg 2019. december 15-én.
Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.