recept

Lelkészek a konyhában: Hegedűs Attiláék két fogása – Új családi hagyományok

Tavaly ilyenkor a közelgő ünnep alkalmából a három püspöknét kért meg arra az Evangélikus Élet, hogy osszák meg az olvasókkal egy-egy olyan étel receptjét, amely rendszeresen a karácsonyi asztalra kerül náluk. A sikeresnek bizonyult összeállítás folytatásaként ez évben lelkészektől gyűjtött receptekkel igyekeztek a konyhában otthonosan mozgó olvasó kedvében járni. Hegedűs Attila, a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium iskola- és intézményi lelkésze is séf lett.

Püspöknéink konyhájából

A közelgő ünnep alkalmából arra kértük Fabiny Katalint, Kondor Klárát és Szemerei Enikőt, osszák meg olvasóinkkal egy-egy olyan étel receptjét, amely nélkül családjukban elképzelhetetlen a karácsony. Arra is kíváncsiak voltunk, honnan ered a recept, és miért fontos a család életében, hogy ezek az étkek az ünnepi asztalra kerüljenek. A három püspökné a felkérésnek készségesen eleget téve nemcsak frissiben elkészítette a szóban forgó ételt, hanem fotókon dokumentálta is az eredményt.

Kelenföldi asztalok köré ülhetünk

„Most sütöttük meg a túrótortádat, köszönöm a receptet! E.” – kaptam az sms-t néhány évvel ezelőtt, és azóta már én is megértettem, hogy igenis lehet egy szakácskönyvvel ünnepelni, hálát adni, közösséget és jövőt építeni, éppenséggel akár egy templomépítési kerek évfordulón is. A tíz éve megjelent és azóta már régen elfogyott, Kelenföldi ízek című kötet után szinte természetes volt, hogy gyülekezetünk egy újabb receptgyűjteménnyel készül a templom kilencvenedik születésnapjára.

Pillantás Käthe konyhájába – Lombard leves, fűszeres ragu és sajtgolyó

„Nem tudjátok, hogy testetek a bennetek levő Szentlélek temploma?” – írja Pál a Korinthusbeliekhez írott első levelének 6. fejezetében, de sajnos manapság az egészséget és az étkezési szokásokat tekintve sokan elfelejtkeznek erről az igeszakaszról. Ugyanakkor sokan épp diétával, életmódváltással küzdenek azért, hogy egészségüket visszanyerjék, felszedett kilóiktól megszabaduljanak – tegyük hozzá, nagyon dicséretesen, mert bár a magyar gasztronómia felvirágzása is öröm, egészségesnek lenni is az. Vajon összeegyeztethető-e Katharina von Bora konyhája és az életmódváltás? A német nyelvű Reformáció magazinban megjelent írásból – benne a receptekkel – kiderül.
Feliratkozás RSS - recept csatornájára