Lelkészek a konyhában: Mi az a görhöny? – Zahorecz Pál Márk főz

Lelkészek a konyhában: Mi az a görhöny? – Zahorecz Pál Márk főz

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, összeállítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Kézdi Beáta
Tavaly ilyenkor a közelgő ünnep alkalmából a három püspöknét kért meg arra az Evangélikus Élet, hogy osszák meg az olvasókkal egy-egy olyan étel receptjét, amely rendszeresen a karácsonyi asztalra kerül náluk. A sikeresnek bizonyult összeállítás folytatásaként ez évben lelkészektől gyűjtött receptekkel igyekeztek a konyhában otthonosan mozgó olvasó kedvében járni. Zahorecz Pál Márk, a Szarvas-Újtemplomi Evangélikus Egyházközség lelkésze is séf lett.

Nagymamai hagyományok

Nagy kedvenceim közé tartoznak a szokásos karácsonyi ételek mellett a sült, illetve rántott húsok. Most az egyik kedvenc ételem elkészítési módját osztom meg a kedves olvasókkal: a rántott betyárbatyut „szarvasias, lelkészes módra” görhönnyel, amelyet, ha van időm az ünnepek előtt vagy alatt, szívesen elkészítek. (A szlovák gyökerekkel rendelkezők a görhe szó hallatán jogosan gondolhatnak a kukoricából készült ételre, azonban nagymamám cinkotai származása miatt a családban a tócsnira mindig a görhöny szót használtuk.)

 

BETYÁRBATYU – SZARVASI MÓDRA, GÖRHÖNNYEL

Hozzávalók

A batyuhoz (4 fő részére):

40 dkg sertéshús (4 nagy szelet) 10 dkg szarvasi vastag csípős vagy sima kolbász

1 közepes fej vöröshagyma

10 dkg házi füstölt húsos szalonna 5 dkg reszelt sajt

1 üveg savanyú csemegeuborka

só, bors

10 dkg finomliszt

2 tojás

10 dkg zsemlemorzsa

A görhönyhöz:

4 dl olívaolaj

0,5 kg burgonya

15-20 dkg finomliszt

1 ek. olívaolaj

5 csipet só, bors

Elkészítés

A sertéshúst kiklopfolom vékony szel tekre, és közben kis sóval meghintem. A krumplit meghámozom, beáztatom, majd káposztareszelővel lereszelem, liszttel elkeverem, és nekilátok a hús elkészítésének.

A hagymát megpucolom, kis darabokra vágom, az uborkát pedig karikákra, és azokat felezem. A klopfolt húsdarabokba beleteszem a reszelt sajtot, majd a füstölt húsos szalonnát, a házi kolbászt, végül a hagymát és az uborkát. Ezután óvatosan feltekerem a húst, és a végén hústűvel összetűzöm, mert szétnyílhat. Az elkészült batyut beleteszem a lisztbe, utána belehempergetem a felvert tojásba, majd átteszem a zsemlemorzsába. Ezt a folyamatot megismétlem még egyszer, mert jómagam és szeretteim is így szeretik, dupla bundában.

A krumplit fasírtformákra alakítom, vagy 5 centiméteres vastagságban elterítem az olívaolajos tepsiben. Megfűszerezem sóval és borssal ízlés szerint, ezután előmelegített sütőben körülbelül 20-25 perc alatt szép pirosra sütöm. (Karácsonykor nálunk az asztalra kerül szarvasi gazdáktól hurka-kolbász, és gyakran előfordul, hogy azoknak a zsírjában sütöm ki a krumplis alapot a tepsiben.) A már elkészült batyukat olívaolajban aranybarnára rántom, végül a görhönnyel tálalom. A görhönyt fokhagymás tejföllel megkenve és reszelt sajttal a tetején ajánlom.

Jó étvágyat mindenkinek szarvasias módra! Áldott, meghitt ünnepeket kívánok és feltöltődést a családdal együtt!

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!