Nagymamai hagyományok
Nagy kedvenceim közé tartoznak a szokásos karácsonyi ételek mellett a sült, illetve rántott húsok. Most az egyik kedvenc ételem elkészítési módját osztom meg a kedves olvasókkal: a rántott betyárbatyut „szarvasias, lelkészes módra” görhönnyel, amelyet, ha van időm az ünnepek előtt vagy alatt, szívesen elkészítek. (A szlovák gyökerekkel rendelkezők a görhe szó hallatán jogosan gondolhatnak a kukoricából készült ételre, azonban nagymamám cinkotai származása miatt a családban a tócsnira mindig a görhöny szót használtuk.)
BETYÁRBATYU – SZARVASI MÓDRA, GÖRHÖNNYEL
Hozzávalók
A batyuhoz (4 fő részére):
40 dkg sertéshús (4 nagy szelet) 10 dkg szarvasi vastag csípős vagy sima kolbász
1 közepes fej vöröshagyma
10 dkg házi füstölt húsos szalonna 5 dkg reszelt sajt
1 üveg savanyú csemegeuborka
só, bors
10 dkg finomliszt
2 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
A görhönyhöz:
4 dl olívaolaj
0,5 kg burgonya
15-20 dkg finomliszt
1 ek. olívaolaj
5 csipet só, bors
Elkészítés
A sertéshúst kiklopfolom vékony szel tekre, és közben kis sóval meghintem. A krumplit meghámozom, beáztatom, majd káposztareszelővel lereszelem, liszttel elkeverem, és nekilátok a hús elkészítésének.
A hagymát megpucolom, kis darabokra vágom, az uborkát pedig karikákra, és azokat felezem. A klopfolt húsdarabokba beleteszem a reszelt sajtot, majd a füstölt húsos szalonnát, a házi kolbászt, végül a hagymát és az uborkát. Ezután óvatosan feltekerem a húst, és a végén hústűvel összetűzöm, mert szétnyílhat. Az elkészült batyut beleteszem a lisztbe, utána belehempergetem a felvert tojásba, majd átteszem a zsemlemorzsába. Ezt a folyamatot megismétlem még egyszer, mert jómagam és szeretteim is így szeretik, dupla bundában.
A krumplit fasírtformákra alakítom, vagy 5 centiméteres vastagságban elterítem az olívaolajos tepsiben. Megfűszerezem sóval és borssal ízlés szerint, ezután előmelegített sütőben körülbelül 20-25 perc alatt szép pirosra sütöm. (Karácsonykor nálunk az asztalra kerül szarvasi gazdáktól hurka-kolbász, és gyakran előfordul, hogy azoknak a zsírjában sütöm ki a krumplis alapot a tepsiben.) A már elkészült batyukat olívaolajban aranybarnára rántom, végül a görhönnyel tálalom. A görhönyt fokhagymás tejföllel megkenve és reszelt sajttal a tetején ajánlom.
Jó étvágyat mindenkinek szarvasias módra! Áldott, meghitt ünnepeket kívánok és feltöltődést a családdal együtt!