Úgy enni, ahogyan Luther és Melanchthon is tette

Úgy enni, ahogyan Luther és Melanchthon is tette

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Wittenberg – Kolbász birsalmával, csigaragu vagy főtt tojás: az emberek a középkorban azt fogyasztották el, amit a mezőn vagy az erdőn, a pincében és az éléskamrában találtak. Mindenféle állatot ettek, de a fűszernövényeket, gabonát, zöldséget és gyümölcsöt is kedvelték – véli Leo Vogt, aki a baden-württenbergi Brettenben él és már több mint 25 éve foglalkozik a középkori könyhával.

Leo Vogt hosszú éveken át tartó felfedezéseit most egy szakácskönyvben adta ki, amely különösen is az 1500-as évek, tehát Luther Márton és Melanchthon Fülöp korának ételeit összegzi. A könyv a Lindemanns Bibliothek gondozásában a napokban jelent meg.

Az élelmiszerek történetéről szerzett ismereteit mintegy 128 receptben tárja az olvasók elé. Hosszasen elemzi a sütés, a konzerválás, a sűrítés, a szárítás folyamatát és a böjti ételek-, egészséges étkek, meg a szárnyasok és vadak húsának elkészítési módját is.

Elmeséli azt is, hogyan élt egy Elba-parti halász vagy egy mezőgazdaságban dolgozó bretteni munkás mindennapjaiban mit fogyasztott, a humanista Melanchthon Fülöp (1497-1560) munkásságának idejében. Elemzi, hogy egy wittenbergi lakos mit evett hétköznap abban a városban, ahol Luther Márton (1483-1546) 95 tézisét nyilvánosságra hozta.

Hogyan volt az lehetséges Katharina von Bora, azaz Luther Márton felesége számára, hogy egy akkora háztartást irányítani tudott, amelyben a családjukon és számos cselédjükön kívül rengeteg vendég is megfordult? Ilyen és hasonló kérdésekre próbálja megadni Vogt a feleletet, aki maga is minden évben részt vesz a bretteni tradicionális Péter-Pál ünnepen és autentikus alapanyagok no meg fűszerek használatával maga is fakanált ragad.

Minden bizonnyal annakidején nem volt egyszerű a főzés, hiszen a katolikus egyház legalább évi 90 nap böjtöt írt elő. Csak vízi élőlényeket lehetett enni, böjti napokon a hús fogyasztása tilos volt - írta Vogt.

A reformáció idején egy jó, sajátfőzésű sör sem hiányozhatott az asztalról. Hogy 20 liter vízből, 4 kiló malátából és 2 gramm komlóból vagy 5 gramm tölgyfalevélből hogyan készíthető alkoholtartalmú ital? Nos, ezt is elárulja könyvében a szerző.

Leo Vogt: „Das Luther-Melanchthon-Kochbuch”. Lindemanns Bibliothek, Info-Verlag Bretten.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!