„A reformáció idején kulcsszerepet játszott az asztalközösség - olvassuk a blog leírásában. - Gondoljunk Martin Luther asztali beszélgetéseire, amelyeket jó házigazda módjára rendszerint alaposan előkészített, természetesen szeretett felesége aktív részvételével - Katharina von Bora köztudottan jó sört is főzött. Az asztal körül olyan atmoszféra alakult ki, amelyben neves tanárok és tanítványok könnyedén és örömmel beszélgettek teológiai témákról. Ez a hagyomány (ad fontes) Jézus asztalközösségeire vezethető vissza. Nem csupán az egy asztalnak, de az ételeknek is nagy szerepe van az említett légkör megteremtésében – lásd kánai menyegző (jó és rossz bor). Az emberiség világi története pedig egy rosszul megválasztott étel (talán alma) megkóstolásával vette kezdetét. Jézus utolsó vacsorája és az azt követő úrvacsorai gyakorlat pedig rendezni látszik a helyzetet…”
Aztán a következőképpen folytatódik a leírás: „Egy lehetséges gasztroteológia azonban magán az étkezésen túl az ételekre és azok minőségére teszi a hangsúlyt, valamint szociális és gazdasági szempontokat is törekszik felvázolni. A különböző ételek az emberiség legjelentősebb szimbólumai (alma, szőlő, kenyér, bor, víz), ezért teológiai jelentésük és mai kontextusba állításuk nélkülözhetetlen a felelős teológiai gondolkodás számára. Ha ezzel sikerül közérthetően foglalkozni, akkor jelentős lépéseket tettünk az úgynevezett közteológia (public theology) megvalósulása felé! Hiszen a helyes testi-lelki táplálkozás közérdek. Vagy ahogyan Hofi mondta: »Ha eszek, leszek.«”
Tervezett témák:
- Ételek és italok, étkezés és asztalközösség jelentősége az Ószövetségben
- Miért lehet vagy nem lehet akármit elfogyasztani az Újszövetség tanúsága szerint?
- A böjt teológiai jelentősége a reformáció egyházaiban – egyháztörténeti szempontok
- Éhezés mint gazdasági kérdés (szegénység)
- Étkezés és szolidaritás – Harmadik világ
- Egészséges ételek és felelősségetika
- Génmódosított növények és az EU
- Keresztény ünnepek és étkezési szokások
- Az étkezés ábrázolása a keresztény egyházművészetben