karantén

Szörnyű év volt

Ilyen új szavakat tanultunk 2020-ban: covid, pandémia, nyájimmunitás, karantén. Az év vége felé gyakran használtam az „annus horribilis”, a szörnyű esztendő kifejezést.

Istenhit vs. oltás? – Egy lelkész véleménye vakcinaügyben

Az elhúzódó pandémiás időszak újabb és újabb helyzetekben késztet reakcióra bennünket, keresztényeket is. Folyamatosan megválaszolandó kérdés templomaink vasárnapi nyitva- vagy zárvatartása, egyházi alkalmaink előírásoknak megfelelő megtartása vagy elhalasztása. Ami új, az a megérkező vakcina kérdése. Oltassam magam, vagy ne? Használ, vagy nem? Esetleg káros lehet? És itt említsük meg – ide nem hozva, de meglétüket tudatosítva – az összeesküvés-elméleteket is.

Variációk virtuális és élő muzsikára – Egy egyházzenész feljegyzéseiből

Ez év elején úgy tűnhetett, hogy kialakul az egyházzenei jegyzet negyedéves ritmusa, és lassacskán sorozattá állnak össze a feljegyzések. A koronavírus-karantén közbeszólt, így most 2020 első fél évének fontosabb történéseit, folyamatait próbálom összegezni.

KARANT és ÉN 2. – Szubjektív beszámoló arról, amikor nem történik semmi

Az időjárás-előrejelzést olyasmi műfajnak tekintem, mint a könyvkiadást. Ha már megvolt, akkor biztos. Szóval, hiába szólt a szomszéd, hogy „bemondta a pesti ember, havazni fog”, nem nagyon hittem. Másnap reggel aztán tényleg pilinkázott a hó. Ja, hogy ez ennyi? Jól van, akkor most a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad, nyugodtam meg.

Karácsonyi karanténszülés

Nem, kedves Olvasó, nem néztem el a naptárt. Pontosan tudom, hogy most húsvét és pünkösd ünnepe között járunk, és nem a szenteste története „aktuális”. Azonban vannak közöttünk olyanok, akik számára mégis.

Lelkésznők karanténban – Gyülekezetépítés és online oktatás

Ahány élethelyzet, annyiféleképpen éli meg minden család az online oktatást. Nincsenek ezzel másként a lelkésznők sem, akiknek ebben a különleges helyzetben nemcsak a szolgálat új módjait kell megtalálniuk, hanem a gyermekeik online oktatását is menedzselniük kell. Cikkünkben Schaller Bernadettet és Balog Esztert kérdeztük arról, ők hogyan zsonglőrködnek ebben a helyzetben.

Felfelé nyitott karantén

Négy héttel ezelőtt, húsvéthétfőn elhangzott jegyzetemben többek között arról a furcsa karanténhelyzetről szóltam, amelybe a feltámadás napján kényszerültek az első tanítványok, mert a körülöttük élő emberekben mindenek előtt csak a fenyegető veszélyt látták... Most, hogy húsvét ünnepétől távolodva közeledünk pünkösdhöz, érdemes újra visszatérni a forráshoz, és Bibliánkat fellapozva utána olvasni: vajon miként készítette fel Jézus tanítványait erre a különleges ünnepre?

Karanténban is szabadon születnek dallamok – Beszélgetés Gryllus Dániellel

Budapest – A koronavírus-járvány az egész világot bezárta, immár hónapokra. A művészek számára a tavasz és a nyári koncertek, egyházi és világi rendezvények, fesztivál-fellépések sorát hozná, ám ezek egyelőre nem valósulhatnak meg. A kreativitás azonban nincs lakat alá zárva: sokan új lehetőségeket találtak az alkotásra és a közönséggel való kapcsolattartásra. Örömmel hallgattuk Gryllus Dániel Facebook-oldalán azt a virágvasárnap kezdődött dalciklusát, amelyet régi barátjával, Lackfi Jánossal készített, s az azóta elkészült új dalát is (utóbbit, és testvérével, Vilmossal közös karantén koncertjüket cikkünk végén elérhetővé is tesszük). Rendhagyó születésnapi interjú a 70. évét betöltött Gryllus Dániellel, a kétszeres Kossuth-díjas Kaláka együttes alapítójával, friss Szikra-díjas evangélikus művésszel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet három átmeneti otthonában tartott egy időben tornaórát Katus Attila

Budapest – Az egészséges mozgás öröme mellett a különleges sportalkalom célja volt az is, hogy az intézményekben élő gyermekekkel feledtesse a most különösen is nehéz életkörülményeket. Katus Attila arra is fel szeretné hívni az akcióval a figyelmet, hogy most is van lehetőség a járvány miatt küzdelmes helyzetbe került rászorulók támogatására.

A nem rendszeres templombajárókat is elérik – Napi videók a Deák térről

Budapest – A gyülekezeti tagok hozzászoktak március közepe óta ahhoz, hogy a „Deák téri templom” nevű YouTube oldalon napi rendszerességgel jelennek meg lelki tartalmak és már várják az üzenetet. Rengeteg visszajelzés van, a közösség tagjainak jól esik, hogy lelkészeik nem engedték el a kezüket a krízishelyzetben sem, az internet segítségével, telefonon és a hagyományos gyülekezeti hírlevélen keresztül kapcsolatot tartanak és szólnak hozzájuk. Smidéliusz Gáborral beszélgettünk arról, hogyan élik meg ezeket a nehéz napokat a karantén idején.

Oldalak

Feliratkozás RSS - karantén csatornájára